Izvor: Lonely Planet

Autor: {"id":264192,"id_news":913941,"name":"","surname":"Lonely Planet"}

“Bekpekeri se češće opredeljuju za pristupačnije komšije poput Hrvatske i Bugarske. Odvajanjem Crne Gore ostala je bez morske obale. Ljudi je redovno mešaju sa Sibirom”.

Foto: Where Is Your Toothbrush? / Flickr.com

Ovako počinje tekst o Srbiji objavljen u novom vodiču čuvenog Lonely Planeta za 2015. godinu koji ovakvom uvodu, zapravo preporučuje turistima da obiđu našu zemlju. Štaviše, Srbija je sedma na listi deset zemalja koje su “obavezne” destinacije za narednu godinu.

Evo šta još o Srbiji piše Tamara Šivord za Lonely Planet.

“U njoj su rođene moderne teniske legende, ali niko ne ume da izgovori njihova imena. Pored svega toga, Srbija je bila otpadnik u društvu naroda. Međutim, po dobrom provodu, strasti i karakteru, ova mala i za sada neverovatno jeftina država, jedna je od najbolje čuvanih tajni Evrope.

Međutim, moraćete da požurite: Srbija već dobija veliku pažnju turista i to s razlogom.

Exit festival koji se održava na srednjevekovnoj tvrđavi u Novom Sadu nedavno je proglašen najboljim velikim festivalom u Evropi. Beograd sa hedonističkim plutajućim klubovima pominje se u istom kontekstu kao Berlin i Ibica. Pored svega toga, nudi neobičnu zabavu poput ubitačnog skijanja na Kopaoniku, spa ugođaja u Vrnjačkoj Banji i splavarenja Drinom i to po vrlo niskim cenama.

Još jedna neotkrivena tajna? Sami Srbi. Iako su neki od njih – dobitnik Zlatne palme Emir Kusturica, kontroverzna performans umetnica Marina Abramovič i Novak Đoković – ‘ukrali’ slavu, ‘obični’ Srbi su najveći adut ove zemlje.

Direktni, zabavni i srdačni prema posetiocima, svakog će dočekati prijateljskim udarcem po leđima i čašicom rakije. Oni su mnogo više od onog u šta nas ubeđuju holivudski stereotipi.

Međutim, u 2015. Srbija će se približiti Evropskoj uniji, što podrazumeva velike promene i veću navalu turista. Idite odmah, pre nego što nestane rakije.

Iskustvo koje menja život

Pronađite najglasnije mesto u bilo kojoj ulici i uđite. To je kafana, nešto slično pabu ili taverni, ali mnogo bučnije i zadimljenije. Videćete Srbe kako uživaju u nacionalnom sportu (raspravi), možda razbiju flašu ili dve (ne paničite: to je samo interpunkcija), a ako imate sreće, sviraće vam trubači, "bleh orkestar" koji će vašu bubnu opnu pomešati s mikrofonom. Ne zaobilazite je: kafana JE Srbija.

Pođite u brda kako biste iskusili život na selu. Morka Gora je uspavano mestašce na zapadu Srbije, ali ovde možete mnogo toga da radite. Vozite se Šarganskom osmicom kroz planinske prolaze, istražite Drvengrad ‘selo u selu’, koje je napravio reditelj Emir Kusturica za potrebe filma ‘Život je čudo’ i čik probajte da prođete pored lokalnog stanovništva, a da vas niko ne ponudi rakijom i roštiljem.

Osetite duh minulih vremena u ‘mini-Monmartru’ Beograda. To je kaldrmisana ulica Skadarlija prepuna divnih krčmi, neobičnih galerija i muzičara u ovom delu grada koje je pravi raj za umetnike, putnike i hipstere.

Srbija nije najtiše mesto na planeti, ali malo mira možete naći u srednjevekovnim manastirima ove zemlje. Fruška gora mesto je na kom se nalazi najviše pravoslavnih manastira – njih 16 je stisnuto na svega 50 kilometara dugom potezu između brda i starih vinograda.

Pođite u Leskovac na Roštiljijadu i probajte najveću pljeskavicu na svetu. Prethodna je težila 51 kilogram”.

Singapur

Foto: Christopher Chan / Flickr.com

Predstavaljamo vam i punu listu zemalja koje su prema pisanju Lonely Planeta, glavne destinacije za 2015. godinu:

  1. Singapur
  2. Namibija
  3. Litvanija
  4. Nikaragva
  5. Irska
  6. Kongo
  7. Srbija
  8. Filipini
  9. Sveta Lucija
  10. Maroko

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.