Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":258412,"id_news":899042,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Sintra je pravi dragulj Portugalije smešten između planina i mora, koji samo čeka da ga otkriju oni koji se ne plaše lutanja po nepoznatom gradu.

Foto: Pedro Ribeiro Simões / Flickr.com

Ovo je grad bogate istorije, predivne prirode, kosmopolitske kulture i raznolike gastronomije.

Ipak, ono zbog čega je omiljen je romantična aura koju su ostavili pisci osamnaestog i devetnaestog veka, pioniri romantičarskog duha koji su slavili subjektivnost i emocije ljudske drame.

Najveći portugalski realista Žoze Maria Esa de Kijeroš je sinonim za Sintru. Njena romantična atmosfera se može osetiti u njegovim najvažnijim delima, kada priziva šetnju po mesečinom obasjanom Seteaisu, ili kada ga Sintra podseća na blagi spokoj parkova i šume – „tišinu delikatnog mirovanja.“

Almejda Garet, Kamilo Kaštelo Branko, Fernando Pesoa, Ekilinu Ribijeru i Vergilio Ferejra samo su neki od pesnika koji su delili ista osećanja za Sintru. Naravno, ni slavni Lord Bajron nije mogao da ne okusi čaroliju ovog kraja, pa je i opisao ovaj gradić kao „Veličanstveni Eden“.

Dvorac Pena

Foto: Willtron / Flickr.com

Sintra je grad Romantizma. Mesto u kom treba uživati, a svi navedeni umetnici znali su da cene veličanstvenu arhitekturu ovog grada iz koje su crpeli inspiraciju za svoja dela. A arhitektura je zaista veličanstvena u Sintri. Ovde vreme kao da je davno stalo. Dvorci, muzeji, mauzoleji, zgrada opštine... sve te građevine odišu posebnim šarmom koji je teško opisati rečima.

Palácio de Monserrate

Foto: Tola A. / Flickr.com

Foto: Francisco Antunes / Flickr.com

Dvorac Pena

Foto: Pedro Ribeiro Simões / Flickr.com

Dvorac Pena

Foto: marek.krzystkiewicz / Flickr.com

Foto: Mark Fischer / Flickr.com

Palácio de Monserrate

Foto: kkmarais / Flickr.com

Foto: Francisco Antunes / Flickr.com

Ipak, arhitektura nije jedino što Sintra može da ponudi svojim posetiocima. Okružuje je predivna priroda, veličanstvene šume, planine i naravno predivno more. Nedaleko od Sintre nalazi se Kabo da Roka, najzapadnija tačka Evrope, mesto gde se kopno završava a more počinje. Uz prirodu i arhitekturu stanovnici Sintre mogu se pohvaliti i veličanstvenom gastronomijom i odličnim vinima.

Foto: Miguel A. Godoy / Flickr.com

Foto: Fiore Silvestro Barbato / Flickr.com

Foto: Pedro Ribeiro Simões / Flickr.com

Tradicionalni kolaèiæi od lokalnog sira

Foto: Brian Suda / Flickr.com

Gastronomija je raznolika kao i same građevine. Lokalni sir čiji se način proizvodnje neguje još od srednjeg veka, svakako morate probati. Na obali jedite sveže morske plodove i ribu, a u unutrašnjosti grada grilovanu jagnjetinu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.