Izvor: Izvor: B. Vasiljeviæ / Politika

Autor: {"id":256424,"id_news":894040,"name":"","surname":"Izvor: B. Vasiljevi\u00e6 \/ Politika"}

Makete dvadeset dinosaurusa u prirodnoj veličini naredna tri meseca biće izložene na platou ispred Prirodnjačkog muzeja...

Krvožedni tiranosaurus, brižna majasaura, alusaurus sa ogromnim čeljustima i još većim apetitom samo su neki od 20 dinosaurusa čije su replike u prirodnoj veličini od juče zaposele plato ispred Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Osim što će pružiti obilje podataka o dubokoj prošlosti planete kojom su vladali reptili, ova postavka ima i humanitarni karakter. Deo novca od ulaznica namenjen je za obnovu vrtića „Dečja radost” u Svilajncu, koji je stradao u majskim poplavama, a deo za finansiranje početka rada tamošnjeg Prirodnjačkog centra, prenosi Politika.

U opipavanju, razgledanju i „selfijima” sa dinosaurusima prvog dana izložbe uživali su i mališani i odrasli. Dečaci i devojčice takmičili su se u poznavanju karakteristika dinosaurusa, a roditelji samo pratili kako njihove „pčelice” s lakoćom izgovaraju komplikovana imena ovih reptila, nestalih pre nekoliko desetina miliona godina.

– Znam sve o dinosaurusima, i kako se zovu i čime su se hranili. Imam nekoliko knjiga o njima i bez problema im pamtim i izgovaram imena. Omiljeni su mi mesožder tiranosaurus i biljojed triceratops, ali nikako ne mogu da se odlučim koga više volim – priča desetogodišnji Nikola Živanović.

Foto: Tanjug / Beoinfo

Milošu Brakusu, koji se iz Sremčice zaputio na Kalemegdan da vidi ovu neobičnu postavku, najviše se dopao diplodokus, najveći pronađeni dinosaurus.

– On je živeo pre 150 miliona godina, bio dugačak 27 metara i visok četiri metra – kaže ovaj desetogodišnjak. Podatke je istresao kao iz rukava. Oni, uglavnom stariji, koji o dinosaurusima znaju manje od njega, mogu da se u temu upute pomoću info-tabli koje sadrže „lične podatke” o svakom dočaranom reptilu.

Dobrodošlicu mališanima iz Beograda, ali i iz ugroženog vrtića u Svilajncu poželeo je Goran Vesić, gradski menadžer.

– Ova izložba pokazuje šta želimo – da Beogradska tvrđava bude mesto na kome će se razvijati prave vrednosti. Da bude mesto gde će se okupljati deca, sticati i produbljivati znanja – rekao je Vesić.

Okupljene su pozdravili i Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, i partneri izložbe – Nikola Kovačević, direktor „Beogradske tvrđave”, Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92. On je najavio i otvaranje Letnje ulice otvorenog srca 6. septembra, koja će takođe biti humanitarnog karaktera.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.