Izvor: News.com.au

Autor: {"id":239650,"id_news":852791,"name":"","surname":"News.com.au"}

Na ovoj zaravnjenoj planini u Venecueli, odsečenoj od civilizacije, razvile su se vrste koje ne možete videti nigde drugo na planeti.

Spektakularna Roraima ima vodopade koji se gube u oblacima, lavirinte kamenih šiljaka, doline prepune kristala, biljke mesožderke, retke i prelepe orhideje...

Paulo Fassina / Flickr.com

Visoko iznad Amazona, u vrhovima ove planine, imaćete utisak da ste putovali kroz vreme. Ući ćete u svet još nedodirnut savremenim "blagodetima", koji je potpuno zaboravljen.

Erik Cleves Kristensen / Flickr.com

Baš je Roraima inspirisala Artura Konana Dojla da napravi scenografiju za njegov klasik iz 1912. "Izgubljeni svet" u kom drevna stvorenja žive na platou jedne takve planine.

Ni realnost nije daleko od njegove fikcije, budući da ova planina ima mnoštvo endemskih vrsta kojih nema nigde drugo na svetu.

Paulo Fassina / Flickr.com

Smeštena na granici Gvajane, Venecuele i Brazila, Roraima je deo Pakaraima lanca planina sa zaravnjenim vrhovima, poznatog kao tepui. Ta reč znači "kuća bogova" na jeziku naroda Pemon.

Erik Cleves Kristensen / Flickr.com

Dok su se obližnji Andi formirali relativno skoro – pre oko 25 miliona godina – ovaj lanac planina je daleko stariji.

Pre više od dve milijarde godina pesak je počeo da se izdiže u okenaskom dnu. Postepeno je rastao i postao čvrsto tle. Tokom vremena, obodi su erodirali i pre oko 70 miliona godina, Roraima se ponosno izdigla iznad okolnog područja.

M M / Flickr.com

Zanimljivo je da ovde gotovo svakog dana pada kiša, koja "hrani" brojne vodopade.

M M / Flickr.com

Na Roraimu ne možete ići sami. Morate se priključiti grupi, ili naći vodiča spremnog da vas vodi tamo i to vrlo organizovano, budući da je ograničenom broju ljudi dozvoljeno da boravi na njoj u jednom trenutku.

M M / Flickr.com

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.