Izvor: A. KRSMANOVIÆ

Autor: {"id":197858,"id_news":756205,"name":"","surname":"A. KRSMANOVI\u00c6"}

Prelepe freske kakve se mogu videti u Viminacijumu, kod Kostolca, nemaju ni Pariz, ni London. A, rimski grad kakav se može videti na manje od 100 kilometara udaljenosti od Beograda ne postoji ni u Italiji.

Viminacijum je nekada bio jedna od najvećih rimskih metropola na Balkanu sa 48.000 stanovnika. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji ga nije posetio. Gotovo da su predstavnici svih tada poznatih naroda živeli ovde. U više navrata, u ovom gradu boravio je i car Konstantin. Ovde se kovao zlatni i srebrni rimski novac.

- Rimljani su umeli da uživaju, što se ovde vidi na svakom koraku - potvrđuje arheolog Nemanja Mrđić. - Oni su bili napredno društvo. Imali su puteve, akvadukt, terme, podno i zidno grejanje, biblioteku u rimskom kupatilu, poštansku službu, sve što je odlika i današnjeg modernog društva.

Tokom dvočasovne ture turisti mogu da dožive duh antičke svakodnevice, da vide kako su se Rimljani kupali, jeli, kako su sahranjivani. U Viminacijumu je pre 1.700 godina živeo genijalan slikar. Najvažnija slika je mlada žena koju zovu Mona Liza antike, a koja je po veličini ista kao legendarna slika Da Vinčija. Dama gleda u stranu, ruke su joj savijene u laktu i obučena je u skupocenu brokatnu tkaninu sa zlatnim nitima.

U Viminacijumu su boravile 4. Flavija i 7. Klaudija legija, koje su važile za vrh među vojskom. Imale su specijalno oružje, skraćeno koplje s kojim su vojnici bili hitri i efikasni.

Posetioci mogu da, pored carskog mauzoleja s lepom Rimljankom, vide rimske terme, bedeme severne kapije vojnog logora sa kojih se branila civilizacija od najezde Huna, predvođenih Atilom. Oni su grad 441. godine ipak uništili i posle toga nikada nije obnovljen u celini. Od ove godine posetioci mogu da vide i amfiteatar, koji je po površini veći od "Beogradske arene".

Turisti mnogo toga ne mogu da vide, pre svega vodiče obučene u toge i da se provozaju rimskim dvokolicama, što se obično pokazuje u televizijskim prilozima. Sam naučno-istraživački centar izgleda kao rimska vila bogatog građanina toga doba, ali je zatvoren za javnost. U hotelu ili hostelu ne može da se spava. I restoran se otvara samo u posebnim prilikama, a turistima su na raspolaganju suvenirnica, toalet i kafić. Mamut Vika okružen je kopovima uglja, pa se čeka izgradnja posebnog muzeja.

Takođe se organizuje trodnevni "Dečji naučni kamp", u kojem mališani od sedam do 11 godina mogu da uživaju u otkrivanju čari arheologije.

Organizovane posete

Svakog vikenda agencije organizuju izlet do Viminacijuma (oko 20 evra), a oni koji odluče da odu sami malo će se pomučiti.

Do Požarevca ili Kostolca stiže se relativno lako, pa je najbolji savet da se ide do TE "Kostolac" pored čije kapije se prolazi kako bi se stiglo do Viminacijuma.

Izvor: Novosti.rs

Foto:domus

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.