Izvor: B92

U nekoj sledećoj verziji filma "Izgubljeni u prevodu", novi glavni glumci - umesto Bila Marija i Skarlet Johanson - neće imati problema kada sednu u restoran da saberu misli i pojedu nešto lepo: ovih dana vlasnici restorana u Tokiju sva jela koja nude reprodukuju i replike postavljaju u izloge.

"Voće, meso, riba, hleb - sve što se nudi u restoranu izloženo je u savršenim replikama od veštačkih materijala i zaista pomaže jer samo pokažem prstom i tako naručim," oduševljeno priča Italijan Alberto Pelegrini koji u Japanu provodi medeni mesec.

Sve je počelo sa izvesnim preduzimljivim čovekom koji je pre sto godina za lekare izrađivao izvrsne reprodukcije telesnih organa, što je nadahnulo jednog vlasnika tokijskog restorana čiji su primer ubrzo sledili i drugi.
"Japanci su danas razvili jelovnik u tri dimenzije," kaže Jasunobu Nose, novinar dnevnika "Nikei" koji je napisao knjigu o "lažnim jelima."

U Tokiju čak postoji ulica s lažnim jelima, "Kapabaši Dori", a kako Japanci sve razviju do savršenstva tako su i njihove replike savršene. Plastični suši i lažne tempure (rolnice od povrća ili račića u testu prženom u vrućem ulju) deluju hrskavo i sočno.

Neke reprodukcije su postale i umetnička dela pa se prodaju po 100 dolara po komadu. Manje imućni vlasnici restorana, koji sebi ne mogu da priušte vlastite replike, mogu da ih iznajme, tako da za jednomesečni najam hamburgera moraju da izdvoje oko 6 dolara mesečno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.