Izvor: B92

Čuveni amsterdamski muzej, Rijksmuseum, dom nekih od najslavnijih svetskih kolekcija umetnosti i istorijskih artefakata otvorio je svoja vrata nakon 10 godina dugog projekta obnove, vrednog 489 miliona dolara. Tokom obnove, mnoge kolekcije ovog muzeja putovale su i prikazivale se širom sveta.

Kraljica Beatriks od Holandije otvorila je muzej, što je jedna od njenih poslednjih zvaničnih dužnosti pre abdiciranja krajem narednog meseca.

Rijksmuseum će primati posetioce tokom čitave godine, a očekuje se da će na otvaranju hiljade ljubitelja umetnosti pohrliti da ponovno pogleda dela Rembrandta, Vermera i Fransa Halsa ali i nove eksponate poput Iv Sen Lorenove haljine Mondrian, skulpture "Mater Dolorosa" iz 16. veka ili ratnog aviona iz 1917. godine.

U muzeju se nalazi više od osam hiljada vrednih eksponata koji prikazuju 800 godina holandske istorije. Put koji vodi kroz 80 galerija dugačak je čak kilometar i po. Izvornu galeriju dizajnirao je Pjer Kajpas (Pierre Cuypers), a otvorena je 1885. godine, dok je nova delo španskih arhitekata Kruz i Ortiz.

"Ovo je početak nove ere, u uzbudljivoj novoj budućnosti za novi muzej, muzej Holandije. Sve je novo i promenjeno. Jedino što se nije promenilo je Rembrantova 'Noćna straža'. Ona je osnova Rijksmuseuma, i sve je aranžirano oko ovog remekdela", izjavio je Vim Pijbes, direktor Rijksmuseuma.

"Novi, hronološki, razmeštaj slika i istorijskih predmeta napravljen je kako bi dao kontekst, sa ciljem da ispriča priču o holandskoj istoriji i kulturi", kaže Pieter Roelofs, istoričar umestnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.