Izvor: B92

Južnoafrička Stona planina (Table Mountain) i zvanično je proglašena je za jedno od novih sedam svetskih čuda prirode.

Ova planina koja nadvisuje Kejptaun prošle godine je krunisana za jedno od sedam prirodnih svetskih čuda, a sada se stanovnici tog grada nadaju da će im ta titula doneti porast broja turista.

Ekonomska dobrobit od statusa “svetskog čuda” već se oseća, pa je u novembru broj posetilaca premašio sve dotadašnje rekorde.

“Stona planina nije samo spektakularna podloga za Kejptaun, jedan od najlepših gradova na svetu, nego nudi i posetiocima neverovatna iskustva tokom šetnje njenom prirodom”, rekao je na svečanoj ceremoniji proglašenja Bernard Veber, osnivač fondacije Novih sedam čuda.

Ova planina sa ravnim vrhom visoka je 1.086 metara i nudi spektakularan pogled na Atlantik. Uz to, ona čini jedan deo nacionalnog parka.

Svečanim proglašenjem Stona planina pridružila se Amazonskoj prašumi, Halong zalivu u Vijetnamu, Igazu vodopadima u Argentini, Jeju ostrvu u Južnoj Koreji, Komodou u Indoneziji i filipinskoj podzemnoj reci u Puerto Princesa na listi novih sedam svetskih čuda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.