Posetite fantastični Caričin grad

Centar za posetioce "Teodora" koji je počeo da se gradi pre 17 godina, otvoren je u blizini arheloškog lokaliteta Caričin grad (Justinijana Prima) kod Lebana.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da je taj centar otvoren u godini kada se navršava vek od početka istraživanja arheološkog nalazišta Caričin grad.

"Ljudi nisu svesni da je ovo najznačajnije areheološko nalazište na teritoriji Srbije i najpotencijalnije na Balkanu", kazao je Marković i naveo da je za završne radove na izgradnji centra za posetioce resorno ministarstvo obezbedilo 4,6 miliona dinara.

Ministarstvo kulture je prošle godine izdvojilo četiri miliona dinara, a u 2012. biće izdvojeno pet miliona dinara za arheološka istraživanja na Caričinom gradu, kao i dodatnih milion dinara za turističke table na tom lokaliltetu.

Marković je se složio da Caričin grad nije adekvatno obeležen na turističkoj karti Srbije i ocenio da su neophodna dalja ulaganja i postavljanje putokaza, od autoputa kod Leskovca, preko Lebana do samog lokaliteta.

Centar koji je izgrađen po uzoru na rimske građevine sa elementima moravskog stila, ima osam dvokrevetnih soba koje će leti za vreme istraživanja lokaliteta koristiti arheolozi, a tokom godine turisti, dve sale za sastanke, kuhiju, trpezariju i radionicu za izradu suvenira.

Caričin grad je u šestom veku podigao, kako se veruje, rimski imperator Justinijan Prvi, nedaleko od svog rodnog mesta.

Predstavljao je duhovni i vojni centar na ovom delu Balkana, a za arheologe i vizantologe taj grad je zanimljiv jer je izgrađen po svim principima tadašnjeg graditeljstva, a sačuvan gotovo u celosti.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Koćuša, najlepši vodopad u Hercegovini

Teško je naći lepšu reku u Bosni i Hercegovini od Trebižata, isto kao što je teško naći nešto u prirodi lepše od vodopada. Trebižat je nadaleko poznat po vodopadima, i dok svi znaju za Kravice, prekrasna Koćuša ostaje skrivena za mnoge.

Zanimljivosti utorak 22.08. 08:25 Komentara: 0
strana 1 od 704 idi na stranu