Izvor: B92

Deo stalne postavke “Muzeja promašaja” u Švedskoj od sada je i društvena igra američkog predsednika Donalda Trampa “Vratio sam se, otpušten si”.

Igra se našla u prodaji davne 1989. godine, a predstavlja “bednu kopiju monopola”. Verovatno iz tog razloga vladalo je slabo interesovanje za nju.

U muzeju je izložen veliki broj potrošačkih proizvoda koji su se pokazali neuspešnim, a cilj izložbe je destigmatizacija ličnog i profesionalnog neuspeha.

Iako je vezan za promašaje, muzej je trenutno hit među turistima - posetioci dolaze iz zemalja od Kanade do Kine.

Osnivač Semjuel Vest rekao je da je odabrao ovu tematiku jer mu je muka od neprestanog veličanja uspeha, i da je svaki neuspeh jedinstveno spektakularan, dok svi uspesi neodoljivo liče jedni na druge.

Istinska inovacija, po njegovom mišljenju, nastaje onda kada što više naučimo iz složenih niti svakog neuspeha, što je veština koju većina kompanija ne poseduje.

“Učenje je jedini proces koji neuspeh pretvara u uspeh. Tako da, ako ne učite na svojim greškama, onda ste zaista osuđeni na propast. Verujem da kao društvo duboko potcenjujemo neuspeh”, rekao je Vest u aprilu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.