Izvor: B92

Takmičenje u spremanju gulaša, popularnije nazvan "Gulašijada 2017", održana je danas u Ugljarevu kod Trstenika.

Na drugoj po redu manifestaciji, okupilo se blizu 60 takmičara, uglavnom iz okoline i ostalih gradova u Srbiji, a bilo je onih koji su došli čak iz Nemačke.

Kulinari su uživali pored svojih kotlića, ne odajući tajne spremanja svog gulaša.

Milovan Gočanin, rekao je da sprema poseban specijalitet, a to je gulaš od pilećih bubaca.

"Došao sam da se oprobam. Ovaj pileći gulaš je specifičan, a koliko sam primetio, niko od ostalih takmičara nešto slično nije spremao", kazao je Gočanin.

Nemanja Zarić iz Podunavaca, rekao nam je da sprema juneći gulaš sa divljim pečurkama, vrganjima.

"Glavni sastojci su tajna, ali verujte da je ukus predivan. Svako ima nekog svog učitelja, ali mislim da su stare bake davale najbolje recepte", ispričao nam je ovaj mladi kuvar.

Ljubiša Marković, jedan od organizatora manifastacije, inače zamenik predsednika opštine Trstenik, rekao je za Tanjug da je ideja za "Gulašijadu" potekla od preminulog urednika Radio Vrnjačke Banje, Zorana Debeljaka.

"Sve ovo što im danas radimo je zadatak i obaveza, da se ta ideja, koju je Debeljak doneo u naše mesto, nikada ne zaboravi. Organizatori su FK Omladinac i Mesna zajednica iz Ugljareva, uz podršku opštine Trstenik i velikog broja donatarora", rekao je Marković.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da oni tokom godine organizuju veliki broj manifestacija, koje imaju kulturno-tradicionalni karakter, i da je "Gulašijada" u Ugljarevu, upravo jedna od takvih.

"Osim očuvanja tradicije, cilj nam je i da se ljudi okupe i druže. A ta pozitivna energija se sutra može iskoristiti u razvijanju društvenih aktivnosti. Sve to opština Trstenik želi da sačuva i nadogradi i organizuje još dugo godina", rekao je Ćirić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.