Kineski Robinzon: Kajakom oko kineske obale

Čovek iz Zuaia u kineskoj provinciji Guangdongu započeće putovanje uz kinesku obalu 15. maja, u kajaku bez pratnje, prenosi Sputnjik.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Avanturista Li Huacan trenutno živi u Šangaju. On je izabran kao jedan od deset najvećih svetskih istraživača u izboru „Nacionalne geografije“ za prošlu godinu nakon što je završio prvu izvornu solo-ekspediciju niz Žutu reku. Li je sam preveslao 7.000 kilometara okeana u poslednjoj deceniji i 15.000 kilometara na rekama. Sad je ponovo spreman da uđe u vodu.

Kina ima četvrtu na svetu dugu morsku obalu, ukupno oko 18.000 kilometara, koja se pruža duž osam priobalnih provincija. Li kreće na putovanje iz Fangčenganga, Guandži Zuang autonomne regije na jugozapadu, a putovanje će završiti u Dandongu, u provinciji Liaoningu na severoistoku. Procenjena dužina putovanja je između 6.000 i 7.000 kilometara.

Li poseduje prilagođeni kajak napravljen od kevlar vlakana, širine 56 i dužine 540 centimetara. Osim armiranog tela plovila, instaliran je i panel na solarno punjenje. Balans čamca u potpunosti će kontrolisati Li.

Klimatski uslovi morske struje su glavni razlozi za zakazivanje putovanja za 15. maj, mada se tog dana obeležava i Međunarodni dan porodice, što je pogodno, s obzirom da će i Lijeva supruga krenuti na putovanje kopnom dok on bude veslao uz obalu.

U poređenju sa njegovom solo ekspedicijom niz Žutu reku, čiji je cilj bio da podigne društvenu svest o zagađenju, njegova sledeća avantura biće isključivo porodična. Nada se da će avantura pokazati svetu da ljubav podrazumeva zajedništvo, bez obzira na to šta će mu plovidba doneti.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Najopasniji gradovi za bezbednost žena

Kairo je najopasnija svetska metropola za žene, dok je London najbezbedniji sudeći prema najnovijem istraživanju fondacije Tomson Rojters koje ima za cilj da utvrdi bezbednost žena u gradovima preko 10 miliona stanovnika.

Vesti sreda 18.10. 16:34 Komentara: 11
strana 1 od 983 idi na stranu