Kako da putnik postane i turista

U Srbiju godišnje uđe više od 25 miliona stranaca, ali se kao turisti zadrže i prenoće samo 1,6 miliona njih, što znači da naša zemlja ne koristi ogroman potencijal među tranzitnim putnicima.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Piše: A. Mikata

Izvor:
novosti.rs

Naime, prema podacima Uprave granične policije, prošle godine je kroz našu zemlju prošlo 25.049.567 stranaca i većina putnika iz 15 miliona vozila stala je duž auto-puta da se okrepi, natoči gorivo i popije kafu. Nažalost, retko koga smo uspeli da privučemo da tokom napornog putovanja napravi dužu pauzu i prenoći, ode na izlet ili vidi neku turističku atrakciju duž Koridora 10. Šta je razlog što se u Srbiji zadržalo samo 6,6 odsto stranaca od ukupnog broja onih koji su prešli našu granicu?

- Ne treba ubeđivati ljude da skrenu s puta, već im pružiti informaciju da znaju šta sve ovde postoji - kaže Aleksandar Denda, savetnik u Ministarstvu turizma. - Urađena je aplikacija na engleskom jeziku šta se sve nalazi duž Koridora 10 i ostalih važnih putnih pravaca, ali mora da se uradi i na nemačkom, turskom, rumunskom... Moramo da završimo infrastrukturu poput signalizacije, hotela, bazena, a to je najbolje uraditi na investicionoj konferenciji. Ulagačima treba reći da kroz našu zemlju prolazi 25 miliona turista i da smo po frekvenciji na sedmom mestu u Evropi.

Denda ističe da bar pet miliona tranzitnih turista (uglavnom Turaka na radu u EU) provede noć u Srbiji na odmorištima, na koja skrenu sa auto-puta da "dremnu". U zemljama EU policija takve vozače tera u motele.

- I mi ćemo ih odvesti u motele kada osmislimo turistički proizvod - naglašava Denda. - Ako neko dođe u motel u 23 časa i ode u 6 časova ujutro, ne može mu se naplatiti ceo dan. Takva ponuda postoji, recimo, u Francuskoj. Tek kod nas bi to moglo da zaživi, jer turske vozače umor stiže upravo u Srbiji.

APLIKACIJA

Audio-vodič koji je napravila Turistička organizacija Srbije za tri meseca "preuzelo" je 1.700 turista.

- Mobilna aplikacija može da se besplatno preuzme u vaj-faj zonama na graničnim prelazima - kaže Vesna Raca Radisavljević, pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije. - Od tog trenutka turisti imaju na engleskom kompletnu kartu sa 1.200 turističkih atrakcija na 150 turističkih tačaka.

Turizam u Srbiji poslednjih godina doživljava pravi procvat. Beleži se rast u svim sektorima. U turističkoj privredi radi 87.244 zaposlena, a kada se tome doda i veliki broj sezonskih radnika, pa i domaćinstava kojima je to dodatni prihod - jasno je da je turizam izuzetno profitabilna grana.

Učešće prihoda od turizma u BDP svake godine raste. Pre tri godine je iznosio više od pet, pre dve godine više od šest odsto, a lane 7,88 odsto. Na osnovu rasta prihoda i sve većeg broja dolazaka stranih turista, ove godine očekuje se da će učešće turizma u BDP biti više od devet odsto.

- Raste prihod, broj firmi i zaposlenih i rezultati poslovanja su odlični, a gubici i kreditno zaduženje sve manje - ističe Denda. - Ne treba se tu zaustavljati, već širiti posao sve više. Uz investicije, mogli bismo da postignemo još bolje rezultate. Moramo da ponudimo nove turističke proizvode poput adrenalinskih sadržaja kao što su paraglajding, kanjoning, jahanje, kvadovi i džipovi. Nedostaje nam mnogo toga što donosi novac, poput vidikovaca i staza za bicikle, rekvizita za zabavu i mobilnih restorana.

Kapitalne investicije odnose se na rekonstrukciju aerodroma (pogotovo u Šumadiji), uređenje pristaništa na Dunavu, železnice, nabavku flote od oko 200 autobusa i rečnih kruzera. Treba uložiti i u rekonstrukciju planinarskih domova, kampova, železničkih stanica, toaleta, biciklističkih staza, parkinga, nabavku mobilnih restorana...

- Ključni problem je dugoročni investicioni kapital, pa se ulaže iz obrtnih sredstava ili zaduživanjem turističke privrede kod banaka pod nepovoljnim uslovima - ističe Denda.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Američki portal: Posetite "neočekivanu Srbiju"

Srbija se našla na listi destinacija koje američki portal "Pejst" (Paste) preporučuje turistima, ističući da naša zemlja, među svojim brdima i planinama, nudi mesta sa netaknutom prirodom koja spadaju u najlepša na kontinentu, uz viševekovne kulturne znamenitosti, manastire i sela.

Vesti utorak 25.07. 21:30 Komentara: 0

Šetnja kroz najveći seks-park na svetu /FOTO

Park "Love Land“ otvoren je 2004. godine na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji i u potpunosti je posvećen seksu. U njemu se nalazi 140 skulptura koje objedinjuju gotovo sve seksualne poze, a napravili su ih studenti Univerziteta Hongik.

Vesti utorak 25.07. 14:55 Komentara: 4

Delta Neretve, prostor neverovatne lepote

Reka Neretva izvire u Bosni i Hercegovini ispod planine Zelengore na nadmorskoj visini od 846 metara. Tok joj je dugačak 215 kilometara, prolazi kroz kanjone, kotline i ravnice, a uliva se u Jadransko more u blizini Ploča.

Vesti utorak 25.07. 08:36 Komentara: 5

Bicikl u Moskvi je kao brod u pustinji

Pre dve godine Luiza Nesterova nije ni pomišljala da biciklom ide na posao. Ali ta mlada žena sada ide na pedale kroz Moskvu ulicama loše prilagođenim za dvotočkaše i usred neprijateljski raspoloženih vozača automobila. Na papiru, bicikl u Moskvi je kao brod u pustinji.

Vesti nedelja 23.07. 18:15 Komentara: 22
strana 1 od 956 idi na stranu