Izvor: B92

U 2014. godini Ljubljana je proslavila 2000 godina postojanja. Zanimljiva mešavina dvehiljadugodišnje evolucije s mladalačkim entuzijazmom stvorila je grad koji znamo i volimo danas. Istorija slovenskog naroda isprepletena je ponosnim borbama protiv većih i jačih suseda sa svih strana koje je okružuju, a to se posebno ocrtavalo na licu Ljubljane.

Iako nije jedan od najvećih glavnih gradova, jer Ljubljana ima samo 280.000 stanovnika, to ga zapravo čini jednim od najmanjih glavnih gradova u Evropi. Ali to je temelj na kojem oni grade svoj turizam i budućnost.

Ljubljanu je najbolje otkrivati postupno. Iako postoji mnogo stvari koje možete videti i učiniti, Ljubljanu je najbolje upoznavati u umerenim količinama, tako da možete da osetite grad, da vidite znamenitosti, mirise, zvukove i ukuse, a da nemate osećaj da vam bilo šta nedostaje. Tako je to sa ovim malim čudom, zmajskim gradom.

Neka vam dan započne kafom, nakon koje ćete se prošetati centrom. Kad ste već tu, možete protegnuti noge i peške se uputiti do dvorca koji se nalazi na malom brdu tačno iznad centra. Ako se odlučite na kasniju šetnju prema dvorcu, svakako ponesite nekoliko oraha ili lešnika kojima ćete nahraniti znatiželjne veverice, malo duže spavaju pa ih ujutro nema, a većinom se skupljaju oko kipova plesača.

Kad se spustite istom stazom do centra, naići ćete na malenu pijacu lokalnih proizvoda gde možete da kupite sveže voće i povrće, domaći slovenački jogurt i sireve i topli domaći hleb. Ali najbolji dan za pijacu je svakako subota, kada ovde vladaju velike gužve zbog mnogobrojne ponude lokalnih proizvoda. Ako zakasnite i svi prodavci odu kući, ne očajavajte. Na pijaci se nalazi nekoliko samouslužnih aparata u kojima možete da pronađete svež sok od jabuke, sireve, suhomesnate proizvode i najukusnije mleko iz aparata u ovom delu Evrope.

Foto: Thinkstock

Istraživanje Ljubljane svodi se na mnogo hodanja, pošto se sve nalazi u relativnoj blizini. Nakon pobilaska ijace, prošetajte starim i živopisnim ulicama prepunim trgovina, kafića i restorana, sve do gradske skupštine, koja ima prekrasno uređeno maleno dvorište.

Odmah do gradske skupštine nalazi se Pritličje, maleni kafić koji je ujedno i prodavnica stripova. Ako volite da posmatrate ljude, onda je ovo pravo mesto za vas.

Od tog kafića deli vas tek nekoliko desetina metara do Tromostovja, samog središta Ljubljane. Na ovom mestu spajaju se tri mosta koja idu preko reke Ljubljanice. Tromostovje je dizajnirao slavni arhitekta Jože Plečnik, a ovde možete da posmatrate turiste kako nemilosrdno napadaju mobilne telefone, u nadi da će slikati najlepši selfi.

Ako nastavite da šetate uz reku, doći ćete do starog srednjovekovnog samostana Križanke, koji je danas pretvoren u kulturni centar i u kojem se leti svakodnevno održavaju koncerti. Odmah do samostana nalazi se Ljubljanski univerzitet, još jedno remek-delo Jože Plečnika.

Nakon toliko šetnje gradom sigurno ste već ogladneli i red bi bio da se pojede nešto lokalno. Uz samu reku smešteno je nekoliko desetina restorana koji svakodnevno poslužuju domaće specijalitete. A nakon ručka sigurno će vam dobro doći i nešto slatko. Na Trgu Republike nalazi se jedna od najstarijih čokolaterija u ovom delu Evrope, kuća čokolade Dobnik. Ako ste više raspoloženi za sladoled, onda se svakako zaputite prema poslastičarnici Zvezda, koja se nalazi na Kongresnom trgu. Zvezda je definitivno najbolja i najpoznatija poslastičarnica u Ljubljani.

Tu je i nacionalni muzej arhitekture i dizajna, popularno zvani MAO. Ako volite fotografiju, svakako posetite Galeriju fotografija kako biste se upoznali s radom poznatih slovenačkih fotografa, ali i istražili istoriju Ljubljane kroz stare fotografije.

Nakon 20 časova svi restorani na Tromostovju pretvaraju se u noćne klubove koji bukvalno vrve od turista i mladih željnih zabave i opuštanja. Tako tokom letnjih meseci ovde možete upoznati mnoge putnike iz svih delova sveta koji uživaju u domaćem vinu, pivu ili popularnoj borovički, rakiji od borovnice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.