Izvor: B92

Lozničanin Jovan Cvijić, mašinac po struci, a iz hobija samouki stolar, za samo nekoliko meseci uspeo je da napravi kućicu na drvetu.

Ideju je dobio gledajući Diskaveri, a onda se bacio na posao i za tri meseca ostvario dečački san. U 32 kvadrata smestio je dnevni boravak, kupatilo i spavaću sobu u kojoj se budi gledajući u reku Drinu.

Ni na nebu, ni na zemlji, tako izgleda kuća Jovana Cvijića. Oslonjen na dudove, na visini svojstvenoj pticama, dom od tridesetak kvadrata, sagrađen Jovanovim rukama, isključivo od prirodnih materijala, sadrži sve što je potrebno za život.

Iz spavaće sobe pogled se pruža na nemirnu Drinu. Ugođaj je sličan i na spratu niže, u dnevnom boravku, ili na terasi. Najteže je bilo konstruisati ovaj objekat, priča Jovan. Sve ostalo, mašinski tehničar po obrazovanju, a stolar po zanimanju, uradio je u svojoj radionici u Loznici. Onda je kućicu tešku oko tri tone, postavio na višegodišnja stabla duda.

Smeštena u samoj krošnji drveća, kada olista, jedinstvena kućica sjedini se sa zelenilom. Sve je skladu sa ekologijom, pa je graditelj uradio kanalizaciju, uveo struju i vodu, ali i lagan krov, kako bi drveni nosači izdržai tert i stanare.

Njenog graditelja, Jovana Cvijića, imanjaka i prezimenjaka slavnog sugrađanina, iako sa njim nema krvne veze, spaja ljubav prema prirodi, reci i planini. Odrastao kraj Drine, junak naše priče tu ljubav dokazao je primerom jedinstveniom na ovim prostorima, čemu se prolzanici i gosti dive, a prijatelji rado šale.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.