Izvor: B92

Austrijske vlasti odlučile su da kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler neće biti srušena, već radikalno transformisana.

Bivši pab u Braunau biće, kako kažu, radikalno transformisan kako bi postao neatraktivan neonacistima, prenosi Daily Mail.

“Prioritet je da se stavi tačka na neonacistički turizam, koji takođe uključuje i ekstremiste desnog krila u Rusiji i na istoku Evrope“, navodi član komisije koji je bio zadužen da smisli u šta će biti pretvorena kuća.

Još ne znaju šta će biti, a član je izjavio da su odbacili mogućnost pretvaranja mesta rođenja velikog diktatora Nemačke i Austrije u muzej posvećen žrtvama nacizma.

Hitlerovo rodno mesto je bilo trn u oku političarima i lokalnom stanovništvu decenijama. Poreski obveznik je plaćao preko 4.000 evra mesečno kiriju ženi koja je vlasnica zgrade, samo da bi stan ostajao prazan.

Ona je odbila da proda ili izda imovinu na kojoj je rođen Hitler 20. aprila 1889. godine.

Austrijske vlasti odlučile su da se kuća mora obavezno otkupiti, bojeći se da će jednog dana možda pasti u pogrešne ruke neonacista.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.