Izvor: B92

Nea Vrasna i Stavros idealni za porodično putovanje i uživanje bez gužve. Iako nema pravog plićaka, plaža je dugačka i široka

Nea Vrasna, malo mesto na severu Grčke, bi po ceni smeštaja moglo biti za svačiji džep, ali sigurno nije po svačijem ukusu. Jer, oni koji žele luksuzan odmor, ovde nemaju šta da traže. U njoj nema ludog provoda do zore u kafićima i diskotekama, pa je ovo letovalište najčešći izbor porodica sa decom. Idealna je i za one koji ne vole gužvu i "laktanje" na plaži, već uživaju u potpunom miru i tišini.

Iako nema pravog plićaka, plaža je dugačka i široka, pa ima dovoljno prostora da se mališani zabavljaju, ali i da se turisti lepo rasporede i izbegnu krkljanac, na koji mogu naići u mnogim većim i popularnijim letovalištima. U blizini plaže je i prostrano dečje igralište. Svi koji ovde letuju smešteni su u apartmanima, koji su uglavnom novijeg datuma, jer je ova regija, oko 80 kilometara udaljena od Soluna, svoj procvat doživela pre nekoliko godina kada su počeli da pristižu turisti iz Srbije.

Prednost Nea Vrasne je što je sa jedne strane dugim šetalištem povezana sa Asprovaltom, dok se na drugoj strani nalazi Stavros. U oba mesta plaže su peščane, ponegde sa sitnim šljunkom. Voda u Nea Vrasni je bistra i topla, iako se dešava da talasi nanesu prljavštinu. Tada je bolje izabrati neku drugu plažu, poput onih u Stavrosu, ili iza njega poput Olimpijade i ostalih. Do njih treba putovati 10 do 20 kilometara, ali je kupanje prijatnije, naročito sa decu, jer je plićak i do 50 metara od obale.

Crkva u Nea Vrasni / Foto: Thinkstock

Iznajmljivanje ležaljki se ne plaća posebno, već konobari naplaćuju piće, koje u proseku za dve osobe košta pet evra.

Krema za sunčanje se mora mazati mnogo češće nego na drugim destinacijama, jer vetar koji gotovo neprestano pirka daje lažan utisak o visini temperature, pa se u sobu uveče možete vratiti "reš pečeni".

Šetalište je povezano sa Asprovaltom, u kojoj je bogatiji noćni život i ima više kafića i prodavnica suvenira. Za one koji žele da se naspavaju, prošetaju i dobro odmore, jedno od ova tri mesta moglo bi biti pravi izbor. U njima, međutim, nema mnogo predela koji ostavljaju bez daha i deluju kao oni sa razglednica.

PIJACA PONEDELjKOM

U Nea Vrasni nema mnogo malih radnji, ali se turisti uglavnom snabdevaju u dva grčka i jednom stranom marketu koji stalno imaju akcije. Povoljnije je u ovim objektima kupovati vodu za piće, jer pakovanje od šest boca košta od 1 do 1,5 evra. Šest sladoleda se može kupiti i za manje od dva evra. Isto važi i za hleb, koji je jeftiniji nego u pekarama i košta od 50 centi do evra. Kilogram piletine košta oko tri evra, a miks grila za roštilj je šest evra.

Između Nea Vrasne i Asprovalte, na šetalištu, ponedeljkom od osam do 12 časova je pijaca. Paradajz je oko evra, tri kilograma bresaka se može kupiti za dva evra, a ljubičasti luk se može kupiti i za 30 centi.

izvor: novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.