Izvor: B92

Uprkos bezbednosnoj situaciji, Egipat i dalje privlači turiste, uključujući i one iz naše zemlje. Safari u pustinji i snorkling u Crvenom moru samo su neke od atrakcija

Gostoljubivost domaćina, čista voda Crvenog mora i luksuzni hoteli ostaju najveći aduti Egipta uprkos trenutnoj bezbednosnoj situaciji. Zbog ol inkluziv aranžmana u hotelima sa pet zvezdica, koji sa avionskom kartom koštaju oko 400 evra, srpski turisti nemaju bolju zamenu za ovu afričku zemlju. Udaljena 500 kilometara od Kaira, dovoljno daleko od Sinajskog poluostrva, Hurgada je najsigurnije letovalište od svih "problematičnih" destinacija.

Jedan hotel, jedan grad - egipatsko je pravilo. U odmaralištima, gosti mogu da nađu sve što im je potrebno - od restorana internacionalne kuhinje, preko pabova i suvenirnica do bazena, akva-parkova, sportskih terena, spa-centara i bioskopa. Kako je prosečna plata u Egiptu do 60 evra, nekoliko egipatskih funti "ćušnutih" zaposlenima u ruku i te kako dobro dođe.

Alternativa izležavanju na prelepim plažama i brčkanju u tirkiznoj vodi jesu - safari po pustinji, snorkling u Crvenom moru i poseta Luksoru. Bez marame na glavi i svetle pamučne garderobe, ne bi trebalo da se kreće na safari, pošto je temperatura u maju i višea od 40. Vožnja bagijima po nepreglednim peščanim dinama, neopisiv je adrenalinski doživljaj. Nakon lude vožnje, obilazi se selo beduina, gde turisti mogu da se upoznaju sa njihovim načinom života, jašu kamile, probaju tradicionalni hleb, a možda u putu dožive i fatamorganu. Svako ko se zaputi na snorkling - površinsko ronjenje oko najlepših koralnih grebena u blizini Hurgade, biće oduševljen "susretom" sa morskim dubinama, u kojima ribe svih boja i oblika plivaju sa kornjačama i ražama. I sama vožnja brodom po tirkiznom moru i poseta ostrvu Giftun ostavljaju bez daha.

Foto: wikipedia

Jedan dan treba odvojiti za posetu Luksoru. Put do tamo traje nešto manje od četiri sata, pa se kreće u cik zore. Ali neispavanost i umor nadomestiće lepota Karnaka, hrama posvećenog bogu sunca Amonu Ra. Statua Skarabeja navodno ispunjava želje u roku od 40 dana, ako se obiđe sedam krugova oko nje. Dolina kraljeva oduševljava jačinom boja i hijeroglifima koji tu stoje hiljadama godina.

Ulazak u grobnicu Tutankamona se dodatno plaća, jer joj mumija faraona diže cenu. Malo je i 15 dana da se iskuse sve čari Egipta, ali zato svaki vredi duplo.

SIGURNI

Rizorti u hotelima su ograđeni, na ulazu se nalaze detektori metala, a i plaže su zaštićene od upada nezvanih gostiju. Iako je bezbednost svuda podignuta na najviši nivo - od aerodroma, marine, kontrole puteva, do obezbeđenja u hotelima, na arheološkim lokalitetima i u tržnim centrima - turisti nemaju osećaj da su ugroženi.

INFO

* Safari 45 evra

* Luksor70 evra

* Kairo 70 evra

* Voda 0,2 evra

* Banane 0,7 evra

* Strana piva 2 evra

* Espreso 1 evro

izvor: novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.