Izvor: A. K.

Autor: {"id":330317,"id_news":1093859,"name":"","surname":"A. K."}

Naši vinari obeležavaju svoj praznik, Svetog Trifuna. Sečenje slavskog kolača i isprobavanje mladih vina organizovano je u osam vinogorja, pišu "Večernje novosti".

Dan vinara, Sveti Trifun, narednog vikenda biće proslavljen u osam vinogorja Srbije uz sečenje kolača, ocenjivanjem uzoraka mladih vina i svečanim večerama koje će se zaliti punim čašama ovog napitka.

Sa više od 700 vrsta vina Srbija je pravi raj za ljubitelje ove božanske kapljice. Za prave sladokusce gaje se autohtone vrste: prokupac, portugizer, frankovka, vranac, kavčinka prokupac, kadarka, tamjanika i mnoga druga.

Osam vinskih regiona se nalaze duž reka Morave, Save i Dunava, a najpoznatija vinogorja su Palić, Fruška gora, Vršac, Smederevo, Oplenac, Negotin, Knjaževac i Župa. Dan vinara, 14. februar, treba proslaviti u nekom od vinskih podruma i probati najbolja domaća vina.

Palić

Palićka vina dolaze sa peska iz Panonskog mora, preporučuju se bele sorte. Podrumi sa ukusnom hranom i vinom: "Čoka", "Vinski dvor", "Čuvardić", "Vindulo"...

Fruška gora

Najstarije evropsko vinogorje i danas daje fantastična vina, a najpoznatiji je bermet koji treba probati u podrumima: "Dulka", "Živanović" (ima i Muzej pčelarstva), Kiš""...

Vršac

Uz divljač, vršačka vina klize niz grlo. Selo Gudurica je legendarno mesto, a mogu se posetiti i podrumi "Krstov", "Stojšić", "Nedin" i "Vršački vinogradi".

Smederevo

Najpitkije srpsko vino treba probati u Smederevu sa pogledom na Dunav u podrumima "Radovanović", "Živković" ili "Janko".

Oplenac

Duga tradicija učinila je da Oplenac postane nadaleko čuven po podrumima: "Aleksandrović", "Kraljev podrum" i "Grb".

Negotin

Rimsko vino može se popiti u nekoj od pimnica Rogljeva, u Smedovcu ili Rajcu.

Knjaževac

Ljubitelji starih sorti treba da vide Muzej vinogradarstva, vinariju "Jović" i "Isakov".

Župa

U Župi već 3.000 godina rastu čokoti, a u srpskoj Šampanji treba posetiti podrume: "Ivanović", "Minić", "Vinum"...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.