Izvor: B92

Rajksmuzeum u Amsterdamu došao je na vrlo zanimljivu ideju da zainteresuje posetioce za svoje eksponate...

Oni su u potpunosti zabranili upotrebu fotoaparata, a uprkos tome što posetioci kao drugu opciju i dalje imaju kamere na smartfonima, osoblje muzeja zamolilo ih je da mobilne telefone ostave kod kuće i dođu da skiciraju umetnička dela.

“Današnji tehnološki napredak učinio je posetioce pasivnim, a njihov odnos sa umetničkim delom pretvorio se u veoma povšno iskustvo. Njihova pažnja je odvučena od umetničkog dela, oni nisu u stanju da osete njegovu lepotu, magiju i začuđenje. Rajksmuzeum zato želi da pomogne posetiocima da putem crtanja otkriju i cene lepotu umetnosti kroz vreme i istoriju”, piše na sajtu muzeja.

“Nije uopšte bitno umete li da crtate ili ne jer se ne radi o krajnjem rezultatu, već o tome da posmatrate ono što želite da nacrtate. Kada to činite, počinjete da vidite veliki broj stvari koje ranije niste mogli da primetite. Vidite proporcije, detalje, linije... postajete bliži umetnikovoj tajni”, dodato je.

Muzej je u te svrhe organizovao i specijalan događaj koji je nazvan Big Draw event”, na kojem su podeljeni olovke i blokovi za crtanje svim posetiocima koji su želeli da crtaju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.