Izvor: B92

Zbog blizine, dobre usluge i gostoprimstva, naši turisti najradije idu na sever Grčke. Štrajkovi i kriza neće poremetiti novu sezonu.

Odmor u Grčkoj već je “dobro uigrana kombinacija” za Srbe. Toplo more, pristupačne cene i fantastično gostoprimstvo “kupili” su naše ljude. Samo prošle godine više od polovine turista iz Srbije koji su išli na letovanje boravilo je kod bivših južnih komšija.

Bele peščane plaže i kristalno čisto Egejsko more, iako zvuči kao otrcana fraza, zaista karakterišu Halkidiki. Hanioti i Polihrono, koji su svega 720 kilometara udaljeni od Beograda, čine samo neke od atraktivnih destinacija severne Grčke. Ipak, predstavnici opštine Centralna (Egejska) Makedonija naglašavaju da ovaj kraj Grčke krije mnoga lepa mesta koja nisu toliko poznata turistima.

- Srpsko tržište Grke izuzetno zanima - rekao nam je Leonidas Cijandis, član turističkog odeljka Centralne Makedonije. - Svake godine imamo dosta gostiju iz Srbije, i zahvaljujući tome želimo još bolju saradnju. Osim Soluna, koji predstavlja politički i kulturni centar, postoje i druge opštine intresantne za obilazak. Imamo tople zime, lepa kontinentalna mesta, a mogu i na skijanje u Pelu. Za to, malo njih zna.

Janis Cikos, član Turističke organizacije Soluna, ističe da je turizam grana izuzetno važna za grčku ekonomiju.

- Želimo da predstavimo i nove gradove koje obavezno treba posetiti i koji su jednako lepi kao i oni gde turisti rado dolaze - kaže Cikos. - To su Seres, Pela, Kilkis, Mati... Između Srbije i Grčke postoji jaka veza koja ih spaja i zato očekujemo još više gostiju.

Čak ni uzburkano političko tlo u Grčkoj, kako kažu, neće uticati na turističku uslugu.

- Nikakve krize, štrajkovi, pa ni nestašice neće se odraziti na predstojeću sezonu - obećava Cikos.

DIVLjE PEŠČANE PLAŽE

Najpoznatija mesta za odmor na Kasandri (“prvom prstu”) su Pefkohori, Hanioti i Polihrono. Nešto drugačija je Sitonija, koja obiluje divljim peščanim plažama, s nestvarnom bojom mora.

foto: flickr.com/Klearchos Kapoutsis

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.