Izvor: Daily Mail

Autor: {"id":267540,"id_news":923119,"name":"","surname":"Daily Mail"}

Svetlost kojom osvetljava noć učinila je Ajfelov toranj jednim od najprepoznatljivijih prizora na svetu. U pitanju je slika koja oličava prestonicu Francuske, međutim, opskurna klauzula o autorskim pravima EU čini da slikanje i deljenje fotografija načinjenih tokom noći predstavlja prekršaj za koji je propisana kazna, piše "Daily Mail".

Ajfelov toranj je sagrađen 1889. godine, što znači da potpada pod javno vlasništvo, tako da turisti mogu bezbrižno da ga slikaju tokom dana.

Međutim, svetla koja tokom noći osvetljavaju ovu građevinu tehnički predstavljaju umetničko delo, tako da njihovo „reprodukovanje“ zahteva dozvolu umetnika.

Ovo takođe znači da je tehnički nelegalno deliti slike Ajfelovog tornja na društvenim mrežama.

„Svetlosni efekti na Ajfelovom tornju su zaštićeni autorskim pravima“, izjavio je Dimitar Dimitrov, stručnjak za zakone evropske podružnice Wikimedie.

Na zvaničnom sajtu Ajfelovog tornja stoji da su fotografije možda podložne određenim restrikcijama, a naglašeno je i da su slike načinjene tokom dana oslobođene autorskih prava, dok su slike noćnog osvetljenja podložne autorskim pravima.

Mnoge građevine širom Evrope su zaštićene autorskim pravima, a turisti moraju zatražiti dozvolu vlasnika autorskih prava kako bi delili svoje fotografije.

U Rumuniji, Bugarskoj i Sloveniji, primera radi, dozvoljeno je slikati javne zgrade sve dok te slike nisu namenjene prodaji.

Sa druge strane, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji i Nemačkoj, turisti mogu da slikaju i dele fotografije javnih zgrada iz bilo kog razloga.

Foto: Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee at FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.