Izvor: B92

Hamburg je lučki grad, smešten na severu Nemačke i drugi je po veličini odmah nakon Berlina. Može se slobodno reći da je danas medijski i kulturni centar tog dela zemlje.

Foto: Carsten Frenzl/Flickr.com

Nalazi se na ušću Alstera i Bile u Elbu, a u ovoj njemačkoj metropoli postoje mnoge rečice i kanali i više od 2.500 mostova, pa je time grad s najviše mostova u Evropi. Ima ih više nego Venecija (400), Amsterdam (1.200) i London zajedno.

Većina stvari koje vredi videti nalazi se u centru grada. Krasi ga jezero Alster, koje je leti centar života u Hamburgu. Tada je najbolje krenuti na putovanje brodom i u trenutku zameniti čelično sivilo metropole nežnim zelenilom i plavetnilom okoline grada. U centru se nalazi i ogromna građevina Rathaus sa više od 600 prostorija, a nedaleko su i dve crkve, Sv. Nikole i Sv. Mihaelisa, u kojima se možete popeti na toranj i baciti pogled na grad i luku.

Jedan od kurioziteta ovog grada je "ulica crvenih fenjera" Reepadbahn, slična onoj, poznatijoj, u Amsterdamu. Duž nje su i popularni gradski lokali i teatarske kuće, te nije samo crvena zona. U ovom gradu prepunom klubova i kafića ima i bezbroj zanimljivih restorana, a neki od njih su ivrlo ekstravagantni. Tako da ako želite da jedete u mrklom mraku ili u ledenom eskimskom ambijentu, obavezno posetite Hamburg.

Ipak Hamburg predstavlja grad kulture. Poslednjih godina tu su se smestili vodeći nemački i međunarodni izdavači knjiga i publikacija. Od kraja devedesetih ovaj grad je i svojevrsni centar mjuzikla. U njemu su do sada bili postavljeni popularni svetski mjuzikli, kao što su "Fantom u operi", "Titanik", "Bal vampira", "Mocart", "Kets" i brojni drugi. Takođe vam je na raspolaganju 16 pozorišta, 12 raznovrsnih muzeja i veliki broj bioskopa.

Za one najmlađe vrlo je zanimljiv i životinjski park, u kojem se nalazi više od 70 vrsta životinja, a odmah pored njega je i tropski akvarijum, u kojem je tropska klima. Jedna od odličnih stvari je to što se posetioci lako snalaze u Hamburgu, jer je centar kompaktan, a i sistem transporta izvrstan.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.