Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":260409,"id_news":904423,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Lepo je odsesti u hotelu visoke kategorije, ali teško ćete se izvući ispod stotinjak evra. Postoje i manje kvalitetni hoteli, hosteli na rubu higijenskih uslova, kao i “couchsurfing” ili avantura sa šatorom. Za svakoga ponešto. Nedavno je na putničkom nebu zasjala i nova zvezda, idealna za putnike srednjeg i višeg sloja koji žele novo iskustvo. Ime mu je Airbnb.

Konačno je došao trenutak godišnjeg odmora. Planirate da posetite neku evropsku metropolu, ali ne želite na “couchsurfing” jer vas je strah ili osećate nelagodu, u hostel jer vam se ne deli soba s još desetoro pijanih Skandinavaca, hotel vam je preskup, a rođaci kod kojih ste se mislili da se smestite - upravo su otišli na svoj godišnji.

Koliko putnika, toliko različitih želja, potreba, prenoćišta. Za sve one koji se nađu u takvoj ili sličnoj situaciji, odnedavno postoji i nova opcija. Ime joj je Airbnb, a ukratko se može opisati kao „Građani iznajmljuju svoje stanove.“ Dakle, bez šminkanja, izmišljanja, hladnoće apartmana, poput malog oglasnika na svetskom nivou jednostavno upadnete u nečiji stan za puno manje novca od hotela, a opet s puno više sigurnosti i poverenja nego kada je u pitanju “couchsurfing”.

Airbnb, skraćeno od Air Bed & Breakfast nastaje 2007. godine u San Francisku, kada dva prijatelja dolaze na ideju o pokretanju stranice koja bi im omogućila jeftiniji smeštaj na putovanjima. To im polazi za rukom godinu kasnije, i danas je u bazi 500.000 oglasa u 33.000 gradova u 192 zemalja. Impresivno, zar ne.

Kako je sve nastalo...

Pa u čemu je prednost Airbnb-a nad drugim načinima boravljenja u drugim gradovima i zemljama? Kao prvo, na stranici se možete uveriti u kvalitet stana, ali i njegovog vlasnika, gledajući recenzije ljudi koji su tamo boravili pre vas.

Kao drugo, plaćate agenciji, odnosno airbnb-u, a ne stanodavcu, i tek kad se javite agenciji i potvrdite da je stan u redu, odnosno da nemate nikakvih primedbi – airbnb uplaćuje vlasniku novac koji ste vi uplatili pre puta. Dakle, 24 sata nakon vašeg ulaska – nema prevare. Ako vam se stan iz bilo kog razloga ne sviđa, agencija će se potruditi da vam osigura zamenu.

Provizija je minimalna, 3-4%, pa iznajmljivanje stančića u Parizu, Beču, Londonu, stoji između 60 i 100 evra dnevno. U Južnoj Americi i puno jeftinije - u Riju već od 40 dolara dnevno, Peking za manje od 20 evra po danu...

Pravila su da se prijavi broj osoba koji će boraviti u stanu, a vlasnici ne ulaze u stan dok ste vi u njemu, osim ako se ne dogovorite suprotno, nema dosadnog čekiranja i brige hoće li vam i kako promeniti peškire kao u hotelu, a ako vas je više na putovanju, kad se podele troškovi, ispada da spavate za dvadesetak evra, u rangu s najpovoljnijim hostelima. I sopstvenim kupatilom.

Zašto baš Airbnb?

Sloboda i opuštenost je ono što većina putnika i turista izdvaja kod upotrebe airbnb-a, kao i jednostavan proces registracije, pristupačnost cena, vrhunski izbor i mogućnosti filtriranja

Izmenite par mejlova, nazovete ih, platite karticom, pokupite ključeve i ostavite ih kad ste na odlasku.

Negativne strane? Problemi s jezikom pri prvom susretu (prijatelj se namahao rukama kad je posetio Pariz, a vlasnik stana poslao majku na primopredaju, koja nije govorila engleski). Zatim, stan ne mora biti uredan kao na slikama, ali vam agencija u tom slučaju nudi vaučer i izvinjenje.

Ali prvo dobro pogledajte knjigu žalbi na stranici, odnosno recenzije, pa sami zaključite. I Barselona je malo skuplja, pa je teško naći stan ispod 80 evra...

Uglavnom, ako želite da se osećate bezbrižno, a ne da ste nekom nešto dužni, i pritom proći tri puta jeftinije od hotela – znate šta vam je činiti.

Airbnb je samo skupio ekipu koja iznajmljuje i postavio se kao online agencija. Ako i vi želite da iznajmite sobu ili stan, recite cenu, a oni uzmu procenat, malo od vas, malo od gosta. Oni ništa ne rade, samo skupljaju novac i daju vam portal preko kog se reklamirate. Ako želite, uzmete i depozit od 200 evra, pa ako se nešto razbije – nadoknadite. Ali to se retko radi, više se igra na poverenje.

Obavezno recenzirajte svoje goste, jer će i oni vas – a tako skupljate bodove kod novih gostiju, kao i poverenje. A jednom kad probate, vratićete se.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno podataka i da ste se pronašli u novoj avanturi. Očekujemo razglednice, srećan vam put, počnite s klikom na Airbnb.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.