Izvor: B92

Turistima koji su se zasitili mora i plaža preporučujemo da otputuju u Naru, muzej na otvorenom, prepun istorijskih i budističkih spomenika.

Foto: RageZ/Flickr.com

Grad je poznat i po srnama koje slobodno šetaju po "Nara parku", ima ih više od četiri hiljade, a izuzetno su pitome i naučene na život sa ljudima.

Ima ih na svakom koraku, izgleda da su uvek gladne, a u parku se mogu kupiti keksići za kojima su lude. Ono što će vas možda iznenaditi je da su srne veoma pametne i da ulicu prelaze preko pešačkog prelaza ili same otvaraju vrata restorana u kojima namirišu hranu.

Turistički službenici u Nari su veoma ljubazni, osim što će vam predložiti šta da posetite i objasniti kako da dođete tamo, uputiće vas i na mesta gde možete da dobijete besplatan čaj.

Todaiji hram iz sedmog veka je najveća drevna građevina na svetu, a u njemu se nalazi bronzani Buda visok 15 metara. Naročito su zanimljive statue čuvara hrama, koje izgledaju veoma opasno.

Jedan od nosećih stubova u hramu ima rupu na dnu, a legenda kaže da se samo oni čistog srca mogu provući kroz nju.

Nigatsudo hol je nedaleko od Todaiji hrama, a nalazi se na padini odakle se pruža divan pogled na "Nara park" i grad. U blizini se nalazi i Kasuga Taiša hram, čiji krov je napravljen od kore drveta i kompletan se menja svake dve do tri decenije.

Mana je što je drvo čija se kora koristi jako retko i sporo raste, a samo najvažniji hramovi i palate mogu se pokrivati njegovom korom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.