Izvor: B92

Britanska naftna kompanija Soco International će obustaviti svoje aktivnosti u najstarijem afričkom nacionalnom parku, kao i u svim ostalim područjima sa UNESCO liste svetske kulturne baštine.

WWF – Svetski fond za prirodu već duže vreme sprovodi kampanju kako bi Virunga Nacionalni park u Demokratskoj Republici Kongo bio pošteđen od ovih kontroverznih naftnih istraživanja, prenosi portal Panda.

“Današnji dan je pobeda za našu planetu, ali i za nas. Ovaj uspeh rezultat je uspešnog rada vlade, aktivista Demokratske Republike Kongo i pristalica širom sveta koji su se ujedinili kako bi uništavanje Virunge bilo sprečeno”, izjavio je Marko Lambertini, generalni direktor WWF-a. “Sada je vreme da vlada Demokratske Republike Kongo potvrdi svoju odlučnost i zaštiti izuzetne vrednosti Virunge tako što će, po zahtevu UNESCO-a, zaustaviti sve naftne koncesije u parku”.

U oktobru 2013, WWF je podneo tužbu protiv kompanije Soco jer nije poslovala u skladu sa OECD-ovim Smernicama za multinacionalne kompanije. Odluka kompanije da reši ovaj problem usledila je nakon procesa medijacije između dve strane.

Soco će se povući iz Virunge nakon što privede kraju svoje operativne aktivnosti, što podrazumeva i seizmička testiranja u Edvardovom jezeru. Kompanija se obavezala da neće biti naftnih bušenja u parku, koja bi, kako WWF upozorava, mogla imati katastrofalne posledice po okolinu.

“Ako bi nestala opasnost od naftnih bušenja, Virunga bi ponovo postala izvor nade za stanovništvo Demokratske Republike Kongo. Kao i u drugim afričkim zemljama, uz odgovarajuće investicije, ovaj park bi mogao postati vodeći privredni pokretač za lokalne zajednice”, smatra Rejmond Lumbuenamo, direktor WWF-a u Demokratskoj Republici Kongo. “Ovo je trenutak za međunarodnu zajednicu da podrži Kongo i da nam pomogne da unesemo trajnu promenu kako bi prvi nacionalni park u Africi nastavio da bude simbol celog kontinenta”.

Virunga je dom neprocenjivog biodiverziteta i retkih životinja poput legendarne kritično ugrožene planinske gorile. Osim toga, Edvardovo jezero izvor je prihoda, hrane i vode za piće za preko 50, 000 lokalnih porodica. Po nezavisnom istraživanju WWF-a, pokazalo se da bi prihodi u parku na godišnjem nivou mogli dostići $400 miliona dolara kroz aktivnosti poput ekoturizma i ribolova.

WWF veruje da današnje vesti šalju snažnu poruku da područja upisana na UNESCO listu svetske baštine i ostale ugrožene prirodne oblasti moraju biti pod zaštitom i WWF će nastaviti da radi na njihovom očuvanju.

“Zahvaljujemo svakom od 750,000 pojedinaca koji su podržali ovaj napor, kao i milionima drugih ljudi i partnerima koji podržavaju rad WWF-a, ali naš posao još uvek nije gotov”, dodao je Lambertini. “Moramo nastaviti da radimo u Virungi, ali i da proširimo ove aktivnosti i sarađujemo sa vladama i kompanijama širom sveta kako bi uklonili sve veće pritiske na ugrožena područja sa UNESCO liste svetske baštine”.

Ovog meseca, vlade će se okupiti u Dohi, u Kataru povodom zasedanja Komiteta UNESCO-a za zaštitu svetske baštine. Centralne teme zasedanja biće status Virunge, Veliki koralni greben u Australiji, Rezervat životinja Selous u Tanzaniji, Nacionalni park Donana u Španiji i ostala ugrožena područja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.