Izvor: B92

Uprava Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore odlučila je da se 22. aprila, na Dan planete Zemlje, svim posetiocima omogući slobodan ulaz u nacionalne parkove.

Besplatan ulaz je takođe dozvoljen i 22. maja, povodom Dana biodiverziteta i 24. maja, na Dan evropskih nacionalnih parkova.

Domaći i strani posetioci će u nacionalne parkove bez plaćanja ulaznice moći da uđu i povodom Dana Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u prvoj nedelji juna, kao i povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor, 6. septembra.

U Crnoj Gori postoji pet nacionalnih parkova. Durmitor, Biogradska gora i Lovćen proglašeni su nacionalnim parkovima 1952. godine, dok je Skadarsko jezero taj status steklo 1983. Najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori su Prokletije, proglašene 2009. godine, dok je u planu i da planina Orjen dobije status nacionalnog parka.

Ovi parkovi čine deseti deo teritorije Crne Gore, a nacionalni park Durmitor sa kanjonom reke Tare od 1980. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.