Izvor: Beta

Turistička organizacija Srbije (TOS) otvorila je danas konkurs za izbor izuzetne destinacije u Srbiji koje će biti uvršećene u projekat Evropske komisije "Mreža izuzetnih destinacija Evrope (EDEN)".

Predstavnik TOS-a Dejan Crnomarković kazao je na konferenciji za novinare da je tema ovogodišnjeg EDEN projekta u Srbiji "Turizam i lokalno nematerijalno kulturno nasleđe".

Prema njegovim rečima, cilj tog projekta koji se prvi put sprovodi u Srbiji je da se identifikuju manje poznate destinacije koje svoju turističku ponudu baziraju na promociji svog teritorijalnog i specifičnog nematerijalnog nasleđa, kao što su rukotvorine, zanati, manifestacije, običaji ili gastronomija.

Crnomarković je naglasio da je učešće Srbije u EDEN projektu veoma važno jer pruža mogućnost besplatne promocije destinacije na portalu Komisije, povezivanje sa drugim evropskim državama kao i povećanja vidljivosti na turističkom tržištu.

On je dodao i da je konkurs na kome će biti odabrana pobednička i četiri prateće destinacije užeg izbora, otvoren do 25. maja, a formulari za prijavljivanje i prateća dokumentacija šalju se TOS-u.

Na današnjoj konferenciji je istaknuto da EDEN projekat promoviše modele održivog razvoja turizma u zemljama članicama i kandidatima za članstvo u EU i da se sprovodi na godišnjem nivou sa temom koju bira Evropska komisija.

Rečeno je i da se na listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa nalazi:krsna slava, molitva, đurđevdanski obred, belmuž, običaji izlivanja i paljenja ratarskih sveća, izrada pirotskog kačkavalja, pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanati kujundžija iz Kraljeva, kao i klesarski zanati.

Na listi su i pazarske mantije, zlakuska lončarija, kosovski vez, pevanje uz gusle, groktalica, pevanje iz vika, erski humor, kolo, kolo u tri i u šest, rumenka, sviranje na gajdama, fluralska praksa, sviranje na kavalu, naivno slikarstvo Slovaka, Lazarice u Sirinićkoj župi, izrada drvenih čutura u selu Pilica, Vukov sabor, ojkača, vranjska gradska pesma i čuvanje Hristovog groba.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.