Izvor: B92

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je pooštrio pravilo zabrane tečnosti na letovima prema Ruskoj Federaciji. Od 14. aprila nije dozvoljen prenos tečnosti, gelova i aerosola u ručnom prtljagu na svim letovima sa aerodroma u Republici Srbiji ka aerodromima u Ruskoj Federaciji.

U naredbi se takođe navodi da je odluka privremena, ali bez informacije do kada će važiti, prenosi portal Aviokarta.net.

Međunarodna pravila dozvoljavaju unošenje tečnoti, gelova i aerosola na letove, ali pod određenim uslovima, tako da je ovo pravilo koje je doneto u Srbiji u potpunosti restriktivno.

Od totalne zabrane izuzete su samo one tečnosti, aerosoli i gelovi koji se u toku putovanja koriste iz medicinskih ili posebnih dijetetskih razloga (uz obaveznu odgovarajuću potvrdu izdatu od medicinske ustanove). Od zabrane su izuzeti i hrana za bebe kao i roba kupljena u bescarinskim radnjama u kontrolisanoj zoni aerodroma.

Avio-kompanije Er Srbija i Aeroflot, kao i aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, objavili su nova pravila po naredbi Direktorata, ali osim njih niko drugi u svetu nije registrovao sličnu zabranu.

Rosavijacija (Росавиация), ruska vazduhoplovna administracija, pri Ministarstvu saobraćaja ove zemlje, nije izdala nikakvo saopštenje povodom zabrane unosa tečnosti na letove ka Rusiji. Ova zabrana nije objavljena ni na jednom sajtu većih ruskih aerodroma, a nije je preneo nijedan ruski ili evropski medij.

Početkom februara Rusija je uvela privremenu zabranu za unos tečnosti na letove ka Rusiji i u Rusiji, ali samo na ograničeni period do završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Ova zabrana je prestala da važi 21. marta 2014.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.