Izvor: Tportal

Autor: {"id":212034,"id_news":789181,"name":"","surname":"Tportal"}

Urednici i čitaoci jednog od najpoznatijeg turističkog internet portala VirtualTourista sastavili su listu deset najboljih božićnih sajmova u Evropi

1. Beč, Austrija

Božić je za građane i posetioce Beča društveni događaj i tradicija božićnih sajmova traje više od 700 godina. Advent, razdoblje priprema za Božić, počinje u nedelju, četiri nedelje prije Badnjaka, pa Bečani s proslavama i ukrašavanjem glavnog grada često počinju već polovinom novembra. Rathausplatz, trg ispred gradske skupštine, ugošćava Christkindlmarkt, tradicionalni božićni sajam gde se u oko 150 tradicionalnih drvenih kabina nude i prodaju pokloni, božićni ukrasi, kuvano vino i pečeno kestenje.

2. Salzburg, Austrija

Jedan od najstarijih evropskih božićnih sajmova, salzburški Christkindlmarkt koji se tradicionalno održava ispred gradske katedrale, posetiocima pruža puno intimnije iskustvo nego neki veći sajmovi u drugim gradovima. Barokna arhitektura salzburške katedrale i 900 godina stara tvrđava Hohensalzburg koja se nazire visoko iznad starog dela grada, gostima nudi bajkovitu atmosferu, a posebno je ističu ukrasi i svetlucave lampice. Kao rodno mesto slavnog Mocarta, Salzburg je grad sa muzičkom tradicijom, pa se na ulicama mogu čuti prelepe numere koje izvode neki od najtalentovanijih mladih evropskih muzičara. Još jedna specifičnost Salzburga jest da je Josef Mor, tekstopisac poznate božićne pesme “Tiha noć”, rođen u tom gradu.

3. Minhen, Nemačka

I dok mnogi bavarski glavni grad povezuju s Oktoberfestom, Minhen se može pohvaliti vrlo lepim božićnim sajmom na središnjem gradskom trgu Marienplatzu. Sajam je okružen bogato okićenim visokim božićnim drvećem, na kom svake godine svetluca i do 2500 lampica. Dok pijuckaju svoje kuvano vino ili pivo, posetioci na sajmu mogu da pronađu brojne tradicionalne bavarske poklone.

4. Prag, Češka

Dva najlepša praška božićna sajma (Vanočni Trhy) smeštena su na Starogradskom trgu u središtu grada i na Vaclavskim namestima. Na štandovima se, uz uobičajeni praznični dekor, prodaju i predmeti specifični za Češku: keramički, kovački i predmeti od izrađenog stakla. I hrana je nešto drugačija od one koja se nudi na nemačkim sajmovima - uz krvavice i grog, mogu se kupiti kuvani i pečeni klipovi kukuruza i trdelnik - češka poslastica od testa posuta šećerom i cimetom.

5. Drezden, Nemačka

Božićni sajam Striezelmarkt na središnjem gradskom trgu Altmarktu jedan je od najstarijih u Nemačkoj i poseban po tome što gradske vlasti podižu 14,5 metara visoku drvenu “Božićnu piramidu” usred sajma. Ime sajma dolazi od božićna hleba koji je u Saskoj poznat pod nazivom “striezel”. Osim po tom delikatesu, sajam je poznat i po “pflaumentoffelu”, srećonoši izrađenoj od suvih šljiva.

Beta/AP Photo/Michel Euler

6. Strazbur, Francuska

Vekovima se francusko-nemačka granica “šetala” s jedne na drugu stranu Alzacea pa je logično da glavni alzaški grad Strazbur ima najstariji i najslavniji božićni sajam u Francuskoj, Christkindelsmarik na trgu Broglie. Posebna atrakcija je veliko božićno drvo. Sajam je ujedno odlična prilika da se probaju tradicionalni regionalni prehrambeni proizvodi, od guščje jetre i božićnih kolača do alzaških vina.

7. Budimpešta, Mađarska

Smešten na trgu Vorosmarty u peštanskom delu Budimpešte, božićni sajam je odlična prilika za degustiranje tradicionalne mađarske hrane, od štrudli do raznih pogača, i uživanje u narodnim plesovima i živoj muzici.

8. Lil, Francuska

Smešten uz severnu francusku granicu i glavni grad Francuske Flandrije, očekivano je da Lil ima bogatu prazničnu ponudu. Božićni sajam nalazi se na središnjem trgu i potpuno je okružen ukrasnim vencima. U osamdesetak drvenih koliba može se probati festivalska hrana, kupiti razne dekoracije i božićne figurice.

9. Briž, Belgija

Božićni sajam u Brižu okružen je spektakularnom srednjovekovnom arhitekturom, a poseban je po ledenom ringu usred sajma. Za decu tu je i festival figura od leda i snega.

10. London, Engleska

Winter Wonderland u Hyde parku najpoznatiji je božićni sajam u Londonu. U više od 200 drvenih kabina mogu se kupiti ručno izrađeni božićni pokloni i dekoracije. Ponuda hrane i pića u Winter Wonderlandu najbogatija je na ovom popisu i mogu se pronaći obroci iz gotovo svih evropskih božićnih kuhinja. Tu je i 60 metara visoka posmatračnica i najveće britansko klizalište.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.