Izvor: Tanjug

Autor: {"id":200185,"id_news":762124,"name":"","surname":"Tanjug"}

U čast i sećanje na elitnu formaciju srpske vojske, koja je tokom Prvog svetskog rata branila Srbiju na području Jadra i Podrinja, održana je manifestacija "Stazama Drinske divizije".

Na simboličan način, evocirajući uspomene na istorijske događaje koji su se na tom području odvijali tokom 1914. godine, organizovan je odlazak na Gučevo, pri čemu su se učesnici pohoda, od Loznice do spomen-kosturnice na Gučevu, kretali različitim maršrutama, podeljeni u tri kolone.

Zamenik gradonačelnika Jezdimir Vučetić je rekao da istorijski događaji treba da se poštuju i obeležavaju, i da Gučevu, kao velikom stratištu na kome su mnogobrojni borci dali život za otadžbinu, kroz naredne manifestacije treba posvetiti posebnu pažnju.

Vučetić je dodao da pored istorijskih obeležja, planina Gučevo ima veliki broj prirodnih bogatstava, zbog čega prema njegovoj oceni, ujedno treba da se razvijaju i njegovi turistički potencijali.

"Staze Drinske divizije, danas, 100 godina kasnije, izgledaju drugačije i atraktivnije, ali mi ne zaboravljamo zašto smo tu, da poštujemo i negujemo tradiciju, kako bi te staze živele", rekla je član operativnog tima za obeležavanje stogodišnjice Cerske i Gučevske bitke i istoričar Danijela Milutinović.

Prva kolona, u kojoj su bili članovi Planinarskog kluba „Gučevo“ i učenici, krećući se obeleženom planinarskom stazom izvela je pešačko-planinarski marš, dok su drugu kolonu činili biciklisti i motociklisti, predvođeni Moto klubom "Black Dragons".

U trećoj koloni su se nalazili vozači džipova i terenskih vozila iz Švajcarske, Republike Srpske, Beograda, Šapca, Valjeva i Loznice, u organizaciji Auto-moto kluba „Extreme 4x4“, koji su se kretali brdskim i manje pristupačnim terenima.

Nakon okupljanja svih učesnika u Odmaralištu „Gučevo“, pukovnik u penziji Miloš Dejanović je održao istorijski čas, podsećajući na veliku hrabrost i bitke koje je na tom području, tokom Prvog svetskog rata, vodila elitna jedinica Drinske divizije.

Grupa pevača KUD "Karadžić" iz Loznice je pevajući stare patriotske pesme izvela prigodan kulturno-umetnički program, nakon čega su svim učesnicima podeljene i besplatne porcije vojničkog pasulja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.