Izvor: B92

Britanski muzej pokrenuo je vodič fokusiran na homoseksualne elemente koji se mogu pronaći u kolekciji muzeja.

"Mala gej istorija" prati predmete od starih egipatskih papirusa i erotskih scena, preko rimskog perioda, pa sve do slika Dejvida Hoknija, prenosi BBC.

Ovaj vodič, koji je pisao kustos Ričard Parkinson, istražuje umetničku stranu koja oslikava pojam homoseksualnosti i teškoće u pronalaženju dokumenata o istopolnoj želji.

Vodič je propraćen i audio materijalom. Ovaj projekat je udružen sa londonskom Paradom ponosa koja će biti održana naredne nedelje i pruža informacije o brojnim predmetima u muzejskoj kolekciji od starih do modernih vremena.

"Muzej je uvek bio važno mesto za ljude koji traže svoj seksualni identitet", objasnio je Parkinson, kustos staroegipatskog odeljenja. "Većina muzeja poseduje kolekcije grčkih i rimskih statua golih muškaraca, tako da je za homoseksualce to jedan od nekoliko prostora gde mogu da gledaju naga muška tela", objasnio je on.

Parkinson je objasnio da ljudi često misle da je gej i lezbijska istorija veoma mala, ali da to naravno nije tačno, jer je to deo ljudske istorije.

"Seksualne različitosti su nešto što sve nas pogađa", rekao je Parkinson.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.