Izvor: B92

Turizam u Srbiji pati od neprepoznatljivosti na međunarodnoj turističkoj mapi, jedan je od stavova iznetih u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Sa ostvarenih oko 805.000 noćenja, turistički promet u Srbiji je u prva dva meseca 2013. godine bio niži za 0,7 odsto u odnosu na stanje iz istog perioda 2012. godine, objavljeno je biltenu IZIT-a.

To je primarno posledica pada broja noćenja domaćih gostiju za 1,3 odsto, jer domaći gost čini 73,3 odsto ukupnog broja noćenja u turističkim destinacijama Srbije.

Istovremeno, broj noćenja stranih turista je povećan za blagih 0,8 odsto, što je, s obzirom na njihov udeo u ukupnom broju noćenja u prva dva meseca u ovoj godini, nedovoljno da popravi "anemičnu dinamiku" ukupnog turističkog prometa.

Iz toga proizilazi da srpski turizam pati od neprepoznatljivosti na međunarodnoj turističkoj mapi, s jedne, te slabe kupovne moći domaćeg stanovništva, s druge strane, naveo je IZIT.

Sve dok se ne obezbede uslovi za jačanje životnog standarda stanovništva i ne stvore bazične infrastrukturne pretpostavke za razvoj turizma, bez obzira da li se radi o saobraćajnicama, lukama, smeštajnim kapacitetima i slično, turizam u Srbiji neće moći da izađe iz "čeljusti recesije" u kojoj se nalazi, ocenio je taj institut.

Koliko je Srbija neprepoznatljiva kao turistička destinacija vidi se iz podatka da skoro 36 odsto stranih turista čine gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika. Iz Crne Gore (25.632), Bosne i Hercegovine (16.618), Slovenije (14.753), Hrvatske (11.735) i Makedonije (8.652) u periodu januar - februar 2013. godine u Srbiji je noćilo ukupno 77.030 turista.

Od ostalih zemalja iz kojih su dolazili gosti i noćili u Srbiji izdvajaju se Italija (17.422), Rusija (16.068) i Nemačka (9.376). Tu se primarno radi o dolasku gostiju iz poslovnih pobuda, što potvrđuju i podaci o tome da su tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera Srbije upravo te tri zemlje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.