Izvor: B92

Prošlogodišnji pobednik uspeo je da zadrži svoje mesto, a od deset zemalja sa najboljom reputacijom čak sedam je iz Evrope, objavio je 21. septembra svetski Institut za reputaciju (The Reputation Institute).

Drugu godinu zaredom najveći broj stanovnika zemlje ima najlepše mišljenje o Kanadi. Tako se ova zemlja ponovo našla na vrhu liste zemalja sa najboljom reputacijom, prenosi CNN.

Istraživanje pod nazivom “2012 Country RepTrak” obuhvatilo je više od trideset šest hiljada ispitanika iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije, Velike Britanije i SAD.

Kanada je zabeležila najbolji rezultat (77,77 od 100), a ispitanici je vide kao zemlju koja je najatraktivnija kako za turističku posetu, tako i za život, studiranje i zaposlenje.

Reputacija zemlje ocenjuje se u odnosu na 16 karakteristika razvrstanih u tri kategorije: ekonomski napredak, efikasna vlada i prijatno životno okruženje.

Na listi zemalja rangiranih prema reputaciji poslednje dve pozicije zauzimaju Irak i Iran, a svega nekoliko mesta iznad nalaze se Kina i Rusija.

Kada je u pitanju mišljenje koje stanovnici neke zemlje imaju o sebi, najvišu oceni svojoj domovini dali su stanovnici Australije, a potom Norveške i Danske. Japan i Belgija su jedine zemlje čija se slika o sebi poklapa sa reputacijom koju imaju u svetu, dok Turci u ovom slučaju beleže najveći jaz između visokog mišljenja o sebi i ne baš zavidne reputacije u svetu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.