Izvor: B92

''Cilj je da se gosti dovedu u vinarije, da se vinarima omogući zarada na licu mesta, ali i da se kroz te posete vinskih turista i promociju podigne svesnost o značaju domaćeg vinarstva i o kvalitetu koji može da da domaća poljoprivreda'', istakao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković nakon posete vinskom putu u Župi.

U razvoj vinskog turizma, pre svega mapiranje devet vinskih puteva od Palića do Župe i Knjaževca uloženo je oko 19,5 miliona dinara rekao je Petković i dodao da je projekat razvoja vinskog turizma u Srbiji prošao kroz kritične faze, kao i da je ova poseta samo jedna od etapa u realizaciji tog projekta.

''Prikazali smo vinarima ovog kraja sve faze koje su prethodile izradi dokumentacije za pravljenje mapa i adekvatnih baza podataka na osnovu kojih su urađeni projekti i postavljena putna signalizacija, štampaju se brošure i ostali promotivni materijali'', objasnio je Petković.

Prema njegovim rečima, cilj celog ovog projekta jeste da se podigne znanje i svesnost o vinarima u Srbiji.
On je kazao da nakon prve faze, a to je razvoj putne infrastrukture i mapiranje, sledi faza obogaćivanja ponude i faza marketinga.

Stara planina u promo filmu

Paralelno sa projektom ''Hrana za dušu'' koju je pokrenula Turistička organizacija Srbije biće promovisani vinski putevi, predstavljene domaće autohtone sorte vina, kao i zanimljivosti koje naše vinogradarstvo može da ponudi, naveo je Petković.

Kada je reč o finansijskim efektima vinskog turizma, Petković je kazao da nisu rađene procene direktne zarade.

Prema njegovim rečima, očekuje se da indirektni efekat, odnosno činjenica da vinski turizam zapravo služi kao svojevrstan vid promocije u prodaji vina, bude mnogo veći.

''''Svako od ozbiljnih vinara će se baviti vinskim turizmom, pre svega zato da bi ostavio dobar utisak na goste, da bi ti gosti prepričavali i prenosili utiske, što bi kasnije moglo doprineti boljoj prodaji tog vina u restoranima ili prodavnicama'''', zaključio je Petković.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.