Izvor: B92

Prošlonedeljni napisi u pojedinim beogradskim medijima o tome da se na Kopaoniku oduzimaju ski-pasovi, ukoliko skijaš turista obučava skijanju člana svoje porodice ili bilo koga drugog, mogli bi se okarakterisati kao poluinformacije.

Izvor: Vreme
Autor: Boško Štulić

Naime, tačno je da postoji pomenuta zabrana, ali i mogućnost da ipak steknete pravo da recimo soptveno dete podučavate skijanju ili snoubordingu. Kako je reporter "Vremena" saznao od službenika "Skijališta Srbije", iz odseka za izdavanje ski-karata (popularnog "Kontejnera" u kopaoničkoj Dolini sportova), turisti skijaši mogu u Upravnoj zgradi ovog javnog preduzeća podneti zahtev za obuku člana porodice, te po dobijanju odobrenja neometano podučavati onoga za koga su dobili ovlašćenje.

Istina, ovaj važan detalj nije istaknut na znaku zabrane, ali ipak postoji. Međutim, u zvaničnom dopisu iz beogradskog sedišta "Skijališta Srbije" nedeljniku "Vreme", stoji da je jedini kriterijum za oduzimanje ski-pasa ukoliko skijaš ne poštuje pravila ponašanja na skijalištu, koja su propisana Zakonom o javnim skijalištima. Takođe, navodi se da nedisciplinovani turista prvo biva opomenut od strane redara, te ukoliko nastavi da ugrožava sopstvenu i bezbednost drugih, tek tada mu se oduzima ski-pas. U saopštenju "Skijališta Srbije" stoji još i da "svaki skijaš" dobija uz ski-kartu i ski-informator u kojem se nalaze "jasno propisana pravila". Međutim, ni to nije potpuna istina.

Naime, reporter "Vremena" se uverio da na mestima na kojima sa prodaju karte zaista postoje ski-informatori, ali da ih ljubazne službenice "Skijališta Srbije" ne dele, već ostaje na vama da ih uzmete sa pulta i pročitate.

Sadržaj informatora je sledeći; pored cena ski-karata, na poleđini se nalaze tri dela pravilnika: "Pravila za korišćenje ski karte", zatim ona o ponašanju na skijalištu i "Uslovi za povraćaj ski karte". Niti u jednom delu ne pominje se zabrana obuke skijanja članova porodice.

Što se tiče ski-pasa, na njemu se ispisuju ime i prezime korisnika, šifra, a na poleđini stoji ime Javnog preduzeća i dve veb- adrese istog sajta "Skijališta". Na kraju saopštenja "Skijališta Srbije" zaključuje se da "Nijednom roditelju, kao ni detetu nije oduzeta ski-karta", te da "Roditelji, svakako, mogu da obučavaju svoju decu skijanju" i da se ski karta privremeno ili trajno oduzima samo licima koja nemaju licencu, a vrše obuku uz novčanu nadoknadu, iako ne pripadaju ski školi sa kojom ovo javno preduzeće ima potpisan ugovor". Ipak, kako "Vreme" saznaje iz nezvaničnih izvora, na našem najvećem skijalištu bilo je slučajeva da neko ko obučava članove porodice ostane bez ski-pasa.

Na kraju, nadamo se da će se uspostaviti koordinacija između beogradskog i kopaoničkog ogranka "Skijališta Srbije", jer bi bilo šteta da ova specifična praksa ugrozi turistički život našeg najvećeg skijališta, koje već više od pola decenije ugošćava veliki broj turista iz svih krajeva Evrope.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.