Izvor: B92

Kopaonik i ove zime ima dovoljno gostiju, posebno iz nekadašnjih jugoslovenskih i sovjetskih republika Hotel „Putnik“: Cene niže i za 10 odsto

Izvor: Večernje novosti

SAMO zahvaljujući dobroj organizovanosti Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, koje topovima za veštački sneg održava sve važnije ski staze, Kopaonik je ovih dana bio solidno popunjen, a uslovi za skijanje i odmor su izvanredni.

- Popunjeni smo gotovo sto odsto, i tako će biti sve do polovine marta. Imamo stalne goste i povoljne cene, pa nam nije problem da, i kad nema dovoljno pravog snega, popunimo sve krevete - poručuje Milan Penjišević, upravnik „Olge Dedijer“, najstarijeg hotela na Kopaoniku.

- Polupansion u našem hotelu košta 2.500 dinara. Među gostima imamo skijaše iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika, posebno iz Crne Gore, ali nam dolaze i turisti iz Rusije, Litvanije, Belorusije... Zahvaljujući veštačkom snegu, spasena je sezona. Imali smo samo dve nešto slabije nedelje, ali se nadam da će padavinama u martu i to biti nadoknađeno.

- ZBOG preduženog vikenda, a povodom Dana državnosti, poslednjih dana bili smo znatno popunjeniji nego u januaru i u prvoj polovini februara - smatra Andrija Jeremijević, direktor hotela „Putnik“ i potpredsednik Udruženja kopaoničkih ugostitelja.

- Boljoj popunjenosti doprinose i cene koje su od 15. februara niže za 10 odsto, pa polupansion kod nas košta 2.900 dinara. Od 12. marta ponovo ćemo sniziti cene, tako da će polupansion koštati 2.400 dinara. Iako je pravog snega bilo vrlo malo, ova zima za mnoge kopaoničke hotelijere bila je bolja nego prošla, ali i znatno lošija nego 2009. i 2008. godine. Ali, očekuju se padavine krajem februara i u martu.

- AKO bude skijanja i u martu, a mi se nadamo da će biti, imaćemo solidnu sezonu - dodaje Jeremijević.

- Najveći uspeh je korišćenje opreme za veštački sneg i dobra organizovanost JP „Skijališta Srbije“.

- Mi smo, verovatno, najjeftiniji hotel na Kopaoniku. Blizu smo važnih žičara, pa nemamo problema sa popunjavanjem kapaciteta. Skoro cele zime imali smo goste - kaže Srećko Lazarević, upravnik hotela „Rtanj“, u kojem polupansion košta 2.000 dinara. U „Rtnju“ praktikuju da gostima povremeno, posebno povodom značajnih praznika, besplatno dele pasulj, kuvan u velikom loncu ispred hotela, zatim kuvano vino i druge „sitnice“.

- Uzdamo se u nebo i nadamo se snegu. Uveren sam da će padavina još biti i da će skijanje na Kopaoniku potrajati bar do polovine, a možda i do kraja marta - optimista je Srećko Lazarević. Kompletno osoblje Ambasade Kine u Beogradu, zajedno sa ambasadorom, boravilo je ovih dana u hotelu „Putnik“ na Kopaoniku.

NE ČEKA SE DUGO

MEŠAVINOM veštačkog i pravog snega, na kopaoničkim stazama utabano je oko 25 santimetara belog pokrivača koji se skoro svake noći osvežava novim i koji je idealan za skijanje. Gostima su na raspolaganju žičare: „Mali Karaman“, „Pančić“, „Malo jezero“, „Krčmar“, „Duboka“, „Marine vode“, „Jaram“, „Krst“. Zahvaljujući najnovijim četvorosedima i šestosedima, na ukrcavanje se ne čeka dugo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.