Izvor: B92

Da nema seminara, savetovanja i kongresa, ovogodišnja sezona na planinama zabeležila bi potpuni krah.

Izvor: Večernje novosti

U zimskim centrima Srbije - Zlatibor, Kopaonik, Stara planina, Divčibare, Tara i Goč - trenutno ima oko 7.000 gostiju! Turistički radnici za lošu sezonu najviše "krive" pomeranje datuma školskog raspusta i zabranu organizovanja rekreativnih nastava.

- Imamo bar deset odsto 10 turista manje nego prošle godine - kaže Jovan Pavlović, iz Turističke organizacije Zlatibor. Zbog pomeranja raspusta i zabrana rekreativnih nastava zatvoreno je 15 objekata na Zlatiboru. Nijedno odmaralište ne radi, a to je deset odsto naših smeštajnih kapaciteta.
Stara planina tokom vikenda ima samo po 150 gostiju, ali tu provedu samo po nekoliko sati. Tokom radnih dana povremeno je zauzet samo poneki krevet jedinog hotela "Babin zub" koji ima 60 ležajeva. Na Kopaoniku je popunjena tek trećina kapaciteta. A, ova planina lane je već zabeležila rekordan pad broja gostiju za čak četvrtinu, a ova će biti još lošija.

- Niko nije uradio ispitivanje tržišta da bi se formirale cene - kaže Siniša Trifunović, iz TO Kopaonik.- Da je to urađeno, hotelijeri bi uvideli da za novac koji oni traže za jednodnevni boravak u apartmanu na boljoj destinaciji može da se provede nedelju dana! Na primer, u Tirolu za 20 evra imate polupansion u hotelu sa tri zvezdice, a u "Ski klubu" koji nije kategorisan toliko košta noćenje u krevetu na sprat.
Ove godine, prvi put u istoriji, zatvoreno je i dečje odmaralište Mitrovac na Tari!

POGODBA

NA planinama Srbije kao nov način plaćanja smeštaja važi - slobodna pogodba. Bez obzira što postoje zvanični cenovnici, a cene su niže i za 40 odsto nego u špicu sezone, prazne sobe primorale su direktore hotela da sa svakim gostom posebno dogovaraju cenu smeštaja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.