Izvor: B92

Jedna od četiri preostale novosadske kuće trščare urušila se zbog višegodišnjeg neodržavanja i loših vremenskih prilika poslednjih dana u Vojvodini, a vlasnici traže da joj bude ukinut status spomenika kulture.

Novosadske trščare zaštićene su ka deo istorije grada, ali vlasnici objekta u Ulici Marka Kraljevića, na kojem se urusio kompletan krov, kažu da već 20 godina traže da se poništi status zaštite kako bi mogli da je sruše.

Vlasnik kuće Đorđe Moljac rekao je novosadskim medijima da je kuća postala opasna po prolaznike, ali pošto objekat ima status spomenika kulture ne smeju da ga sruše ili rekonstruišu.

Kada je pre neki dan pao deo krova vlasnik se obratio nadležnima u Zavodu za zaštitu spomenika koji su napravili zapisnik. U Zavodu su najavili da će izraditi projekte za obnovu kuća u ovom delu grada i da će pokušati da animiraju širu društvenu zajednicu da prepozna značaj starih objekata, te da se izdvoji novac za njihovu obnovu.

Većina kuća trščara u Novom Sadu srušene su poteklih godina, jer vlasnici nisu imali novca za njihovo održavanje, a neke od njih i namerno kako bi zemljište bilo iskorišćeno za gradnju novih zgrada. Novosadske vlasti u različitim sastavima su davale obećanja da će ovim građevinama biti posvećeno vreme i pažnja, ali još uvek nije urađeno ništa kako bi se pomoglo očuvanje ovih spomenika kulture.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.