Izvor: B92

U Novom Sadu danas je otvoren 47. Međunarodni sajam turizma, gastronomije i izložba vina na kome nastupa više od 120 izlagača iz sedam zemalja Evrope.

Otvarajući ovu manifestaciju, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj grad domaćin tako velike i značajne sajamske priredbe koja već 47 godina potvrđuje svoj značaj.

"Organizatori su ove godine Sajam turizma pozicionirali u prolećnom terminu i verujem da će to doprineti da izlagači ostvare bolje poslovne rezultate", rekao je on. Upravo su poslovni rezultati i najbitniji jer, kako je rekao, "nije vreme za okupljanje reda radi, već da radimo i pokrenemo Srbiju napred".

Prema Vučevićevim rečima, sam Novi Sad ima šta da ponudi stranim turistima -od značajnih kulturno-istorijskih spomenika, prepoznatljive arhitekture do manifestacija koje su među najpoznatijima u svetu.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Nakon obilaska štandova, Vučević je rekao da sve ono što je viđeno daje za pravo da se kaže da je sajam odlično organizovan. "Verovatno nijedna privredna grana u Srbiji ne beleži poslednjih godina takav rast kao što to čini turizam, i zbog toga je on izuzetno značajan za celokupnu privredu Srbije", istakao je on.

Državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja, Dragan Stevanović, kazao je da je turizam oblast za koju država u budućnosti mora imati mnogo više sluha, jer je turizam ostvario najveći priliv sredstava u odnosu na sve ostale privredne grane.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

"Prošle godine devizni priliv ostavren od turizma iznosi milijardu dolara što je rekord. Prema informacijama koje smo dobili na štandu Turističke organizacije Vojvodine u pokrajini je od turizma u 2012. godini ostvaren prihod od 106 miliona dolara, a u 2013. 146 miliona dolara i bili bi izuzetno zadovoljni kada bi se i u ovoj godini održao trend rasta zarade od turizma na nivou od 20 do 30 procenata", rekao je Stevanović.

Direktor Novosadskog sajma, Dragan Lukač, poželeo je izlagačima dobre poslovne aranžmane, a posetiocima da na sajmu pronađu odgovarajuće turističke aranžmane za sebe.

Međunarodni sajam turizma, gastronomije i izložba vina traje do ponedeljka, 14. aprila, a na njima svoju turističku ponudu predstaviće skoro sve zemlje regiona i gotovo sve turističke organizacije u Srbiji.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.