Izvor: Izvor: B92

Autor: {"id":190064,"id_news":736512,"name":"","surname":"Izvor: B92"}

Područje planine Cer jedno je od najbogatijih nalazišta kalaja u ovom delu Evrope - potvrdili su profesori sa koledža Bruklin.

Njihovi stručnjaci, zajedno sa Beogradskim arheološkim institutom i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, sprovode istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa i korišćenja rudnog bogatstva na ovoj planini u praistoriji.

Planirano je da Trojanov grad, koji predstavlja jedno od najvećih rimskih utvrđenja na ovim prostorima, bude proglašen za kulturno dobro.

U nepreglednoj šumi planine Cer, na visini od 607 metara, gde se uzdiže kula Trojanovog grada, po prvi put počelo je arheološko istraživanje kako bi se utvrdio nastanak rimskog utvrđenja iz trećeg veka.

- Tim na čelu sa doktorom Aleksandrom Bulatovićem iz Arheološkog instituta u Beogradu ove godine utvrdio je da se ispod Trojanovog grada na Ceru nalaze ostaci starijeg grada iz perioda praistorije, konkretno prelaznog perioda iz bronzanog u gvozdeno doba. Do sada smo registrovali ostatke jednog bedema i ispod toga se nalazi jedan rov koji bi odgovarao praistorijskom periodu – kaže Vojislav Filipović sa arheološkog instituta.

Stručnjaci sa Arheološkog instituta zajedno sa američkim kolegama sa Bruklin koladža proučavaju rudna nalazišta kalaja na Ceru, koji je eksploatisan u praistoriji, jer se najbogatiji grobovi iz bronzanog doba nalaze u okolini ove planine.

- Ovde se izvorišta kalaja nalaze na 700 metara dubine, pa kada se u proleće tope snegovi, reke izbacuju njegovu rudu kasiterit. U bronzano doba ovde je na taj način dobijan kalaj. Inače, to je jako redak metal, ređi od zlata, srebra, bakra, a Bukulja i Cer su njime najbogatije u ovom delu Evrope – kaže profesor Vejn Pauel.

Istroveremeno, istraživači i studenti iz Srbije i Amerike obrađuju pronađene materijale koji su svojvrsna potvrda da ova planina krije ne samo jedno od najvećih rimskih utvrđenja, već i ostatke rudnih nalazišta.

- Veoma smo srećni i zadovoljni saradnjom. Nadam se da će se projekat nastaviti i dati rezultate. Područje Cera je veoma bitno i daje nam podatke o prošlosti iz perioda bronzanog i gvozdenog doba - kaže profesor Artur Bankof.

Istraživanje će pomoći stručnjacima da se Trojanov grad na Ceru proglasi za kulturno dobro.

Osim što su neistraženi kulturno- istorijski potencijali i rudno bogatstvo, ako se izuzmu sporadični napori entuzijasta, planina Cer je potpuno turistički neiskorišćena. Možda je ovo istaživanje korak da se nešto promeni u susret obeležavanju stogodišnjice bitke na Ceru, 2014. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.