Izvor: B92

Gosti su se mogli izbrojati na prste, ali ne domaći i iz okruženja. Tu i tamo sunča se i kupa tek po neki Rus ili rjeđe, turista sa sjeverozapada Evrope.

Izvor: Vijesti

Drugog majskog vikenda na više zakupljenih plaža hercegnovske rivijere zabijelele su se uredno poređane plastične ležaljke, ponegdje na vjetru zalepršali suncobrani. Gosti su se mogli izbrojati na prste, ali ne domaći i iz okruženja. Tu i tamo sunča se i kupa tek po neki Rus ili rjeđe, turista sa sjeverozapada Evrope. Domaći komentarišu da je turista manje nego lani, pa neki spremno spuštaju cijene, dok drugi ne odstupaju.

Bračni par iz Moskve, Pjotor i Viktorija već nekoliko godina dolaze na obalu Boke. Uvijek u predsezoni, a sada i sa bebom, sinom Aleksandrom. Kažu, drugdje mogu jeftinije, na primjer u Tursku, ali im se ovdje više sviđa, iako je velika stavka i avionska karta do Crne Gore.

“Primjećuje se pomak, malo je uređenije nego prošle godine. Sada na primjer, ima vode za piće na plaži. Volimo mir u predsezoni, kada nema gužve. Meni nedostaje što se ne mogu iznajmiti brodići, jedrilice, jer ovdje nema ko to legalno da radi”, kaže Pjotor. Drugo im, tvrdi ovaj bračni par, ne nedostaje, pošto na uređenoj plaži imaju sve što im je potrebno kada su sa malim djetetom.

Norvežani Uni i Hans sa djecom na hercegnovskoj rivijeri u Baošićima ostaju dvije nedjelje. Stigli su prije dva dana i dopada im se. Uni kaže, moglo bi biti malo čistije. Nije im skupo, a stanodavac ih je dovezao sa aerodroma Ćilipi.

Ruskinja koja se nije predstavila odmara se sa dvoje djece u svojoj kući na hercegnovskoj rivijeri.

“Odomaćila sam se, upoznala ljude. Čini mi se da se više trude da privuku goste, ali sve je to nekako na površini. Imam utisak da u suštini nijesu spremni na veće ustupke i spuštanje cijena. Podigli su standard u ponudi, jer su morali, a i cijene će morati dolje kad se vidi kakva je potražnja”, kaže ova žena koja na crnogorskoj obali boravi bar tri mjeseca godišnje.

U Baošićima, gdje su na hercegnovskoj rivijeri ljeti najbrojniji turisti sa ex YU prostora, još ih nema, a rijetko se viđaju i oni koji tu imaju stanove. Neki stanodavci su niže cijene istakli u svojim ponudama na Internetu, ali većina čeka.

“Još nas niko ne zove, to su samo sporadična interesovanja za uslove i cijene. Slabije je nego prošle godine u ovo vrijeme”, kaže jedan od vlasnika apartmana porodice Damjanović u Baošićima.

Ova porodica je zakupac plaže na kojoj su ležaljke, kao i na mnogim drugim, besplatne do jula. U sezoni će sa 45 eura cijenu četvorokrevetnog apartmana spustiti na 40, a sada bi takav apartman izdali i za 15 eura, ali gostiju nema.

Još je rano, kažu, ali rezervacija nema, a i stari gosti su im nesigurni.

“Ne mogu da spustim cijene, kada nijesu spustili struju, vodu. Prošle godine sam izdavala najjeftinije, apartman za 30 eura, sada ne mogu”, kaže mještanka u Baošićima koja izdaje apartman za 20 eura u predsezoni. Druga komentariše kako neće ni da izdaje ove godine, ako bi morala da spusti cijene jer ne može da kontroliše goste koji cijelog dana ne isključuju klimu.

Duž obale prođe po neki turistički brodić sa desetinom putnika. Tek ponegdje otvoreni su lokali sa ljetnim baštama. Stari čuvar plaže , pored nekoliko lokala u zimskom periodu postavio je tezgu sa cigaretama i odmara se pod suncobranom. Odrečno odmahuje glavom na pitanje ima li gostiju.

“Samo poneki Rus na ponekoj plaži. Naših nema ni za lijek. Nemaju para, gore je nego prošlog proljeća”, komentariše čuvar, pod našim gostima podrazumijevajući one iz Srbije, Bosne i Hercegovine, koji ljeti pune krevete ovdašnjih stanodavaca. S.RADOSAVLJEVIĆ

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.