Zašto je Bangkok noću okružen smaragdnim svetlom

Ovakva slika tajlandske prestonice Bangkoka ne može nikoga ostavim ravnodušnim. Napravio ju je član posade Međunarodne svemiske stanice (ISS) astronaut Rid Vajzmen.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

12:14

Default images

Bela svetlost je lako objašnjiva, to je sam grad, najveći i najnaseljeniji na Tajlandu. Ali, smaragdno zelena, šta je to? Vajzmen nije imao nikakvu ideju... Da li je to nuklearni otpad? Alge koje svetle u mraku? Vanzemaljsko morsko čudovište?

U stvari, ništa od toga. NASA kaže da zeleni sjaj na slici potiče od svetla brojnih ribarskih brodića i čamaca koji za život zarađuju ribarenjem u Tajlandskom zalivu.

Ribari namerno pale svetla da privuku plankton, a on privlači ribe i lignje koji se njime hrane. Trik koji olakšava život i ribarenje, ali koji pravi i nesvakidašnju fotografiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: