Izvor: Autorka: Biljana Kostiæ

Autor: {"id":232894,"id_news":837469,"name":"","surname":"Autorka: Biljana Kosti\u00e6"}

Pored Lurda, Fatime, a u poslednje vreme i Međugorja u Bosni i Hercegovini, Santijago de Kompostela spada među ona mesta na planeti gde ljudi pokušavaju da nađu utehu, razumevanje, ojačaju svoju veru ili, možda, ukoliko im molitve budu uslišene, čudesno ozdrave.

Ima u mestima hodočašća nečeg čudesnog i veličanstvenog. Na licima hodočasnika mogu se videti radost, tuga, nada, ali i vera da će ono što žele i čemu streme biti ostvareno, da će životne nedaće lakše podneti nego pre. Takva mesta vernicima svih religija daju snagu.

Santijago de Kompostela je sedište galicijske autonomne vlade. Takođe je i važna, kao što rekosmo, destinacija hrišćanskog hodočašća, pored Jerusalima i Rima. Od vrednih istorijskih spomenika, Santijago ima jedan od najstarijih univerziteta u Evropi i svetu i to Univerzitet Santijago de Kompostela, koji je osnovan pre oko pet stoleća, i katedralu posvećenu apostolu Jakovu Starijem.

Svake godine oko 100.000 hodočasnika koji dođu peške, na biciklu, magarcu ili konju iz oko stotinu zemalja traže potvrdu koja se zove kompostela i koja se dodeljuje na osnovu hodočasničkog pasoša ispunjenog pečatima gradova kroz koje su prošli na svom putu do Santijaga de Kompostele.

Pasoš je dokaz da su prošli putem koji je Asocijacija hodočasnika sv. Jakova priznala kao jedini zvanični put. Ovaj broj je realno veći, jer ima mnogo hodočasnika koji ne traže svoju kompostelu, jer se daje samo onima koji je traže iz religioznih razloga.

Mnogi od današnjih severnih evropskih puteva ka Santijagu slede iste rimske puteve opisane u Kodeksu Kalikstinus. Peta knjiga Kodeksa pominje rute počev od Pariza, Vezne, Le Pi i Arl, koji svi vode ka Pirinejima u vidu Francuskog puta. Španski Francuski put je najpopularnija hodočasnička ruta za Santijago kojom godišnje prolazi oko 80.000 hodočasnika. Druge popularne rute su Srebrna ruta iz Sevilje ili portugalska ruta.

Izvor: Danas

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.