Izvor: B92

Doček 2012. u glavnom gradu Portugala deluje kao odličan izbor. Možete odabrati između nekoliko lokacija ako želite da spontano pridružite žurkama, uključujući one kod Kule Belém ili u Parku nacija.

Ovaj prelepi grad je domaćin uličnih svetkovina i klupskih žurki širom grada, a državna pozorišta takođe organizuju predstave po celom Lisabonu.

Najveća fešta - fantsastični spektakl sa portugalskim šmekom - koncentrisana je oko Belém kule. Kula gleda na reku Teho i prostran Atlantski okean pa prisutni imaju osećaj široke, otvorene budućnosti koju donosi Nova godina.

Da ne spominjemo savršene uslove za vatromet, muzičke nastupe i žurke koji se ovde organizuju za svaki Doček.

Foto: Athila Armstrong/Flickr

Nova godina u Lisabonu može da bude sasvim nezaboravno iskustvo, naročito za one koji odluče da se izgube među ulicama i sokacima četvrti Bairro Alto, najpopularnijeg i najzabavnijeg dela grada gde se noć nikad ne završava, zahvaljujući non-stop otvorenim klubovima, barovima i restoranima.



Iako nacionalna muzika Portugala, melaholični fado, i dalje preživljava u novom noćnom životu, posetioci u ovoj četvrti doživeće savršenu mešavinu kulture i zabave.

Foto: Athila Armstrong/Flickr

Santa Maria de Belém ili, jednostavno, Belém je parohija smeštena 4 km zapadno od centra grada a ime je dobila po nazivu Vitlejema na portugalskom.

Ovo je poznato mesto odakle su mnogi veliki istraživači kretali na svoje ekspedicije, recimo, Vasko da Gama je 1497. odatle krenuo za Indiju. Tu je i bivša kraljevska rezidencija, palata iz 17-18. veka u kojoj danas živi predsednik zemlje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.