Petak, 06.03.2015.

16:28

Otvorena najsavremenija Kembridž gimnazija u Srbiji

Izvor: B92

Default images

Princip učenja u ovoj školi razlikuje se od svega što je do sada primenjeno u srednjim školama u našoj zemlji.

- Škola 21. veka ne samo da treba da prati promene u društvu, već i da ih vizionarski predviđa. Na primer, veštine poznavanja elektronskog bankarstva, onlajn kupovine ili internet komunikacije su danas neophodne deci, a nijedna srednja škola ih tome ne uči. Moramo ih učiti ne samo da pamte i reprodukuju svoje znanje, nego da se snalaze u nepoznatim situacijama, da kritički misle, kreativno deluju i odgovorno postupaju − kaže Svetlana Belić Malinić, direktorka Savremene gimnazije. U ovoj školi kažu da akcenat nije samo na najsavremenijim tehnologijama u učionici, što je obavezan standard u školi. Oni žele da škola ima jednu humanu notu, koju su mnoge škole izgubile, te da se učenici osećaju da pripadaju školi baš kao što pripadaju i svojoj porodici. Svaki učenik će imati svog ličnog mentora − profesora koga će sam izabrati i kome će u svakom trenutku moći da se obrati za šta god da mu je potrebno. Mentor će učeniku biti podrška i oslonac, kako u lepim, tako i u manje lepim trenucima.

- Upravo ovakav pristup dao je pedagogiji humanistički karakter i pokazao da budućnost obrazovanja nije samo tehnologija, već povratak tradicionalnim vrednostima obrazovanja: odgovornosti, poštovanju, trudu i znanju − dodaje Svetlana Belić Malinić.

Inače, Svetlana je ove godine osvojila drugo mesto na prestižnom takmičenju za najboljeg nastavnika 21. veka, nagradu koju svake godine dodeljuje Pearson, jedna od najprestižnijih i najvećih obrazovnih ustanova na svetu. Ovo je prvi put da nastavnik iz Srbije dobije ovako prestižnu nagradu. Ona kaže da će upravo ovakav metod, koji je prezentovala na takmičenju, primeniti i u Savremenoj gimnaziji.

Posebno je značajno što će učenici Savremene gimnazije moći da prate nastavu na srpskom ili na engleskom jeziku, odnosno da pohađaju nacionalni ili Kembridž program, i što će u skladu sa tim steći svetski priznate diplome. Nastava po Kembridž međunarodnom programu omogućava sticanje diploma ovog prestižnog univerziteta, kao što je ICE diploma i poznata AICE diploma. Plan i program posebno je osmišljen u Kembridž centru za međunarodne ispite i ispunjava najviše obrazovne standarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: