Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2018.

15:31

Default images

Nagrada Miladin Životić dodeljuje se za ostvarenja u oblasti društveno angažovane teorije. Nadahnuta je životom i delom Miladina Životića, beogradskog filozofa koji je uspešno sintetizovao teorijsko mišljenje i intelektualni angažman.

Prva nagrada za kritički angažman dodeljena je Džudit Batler 18. juna 2018. godine u Rijeci, gde je održana konferencija Kritika nasilja sada u koorganizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje „Tumačiti nenasilje“ koje je tom prilikom održano, objedinjuje ključna interesovanja laureatkinje Džudit Batler tokom poslednje dve decenije: kako koncipirati jednakost na drugačijim osnovama od onih kojima smo do sada raspolagali; kako u svetu u kojem smo među sobom bitno različiti i u kojem te razlike nužno proizvode sukobe delati u duhu nenasilja; najzad, kako principe nenasilja i jednakosti izvoditi iz naše temeljne međuzavisnosti.

Džudit Batler (Univerzitet u KalifornijiBerkli) je profesorka na Odeljenju za komparativnu književnost i na Programu kritičke teorije – čiji je jedan od direktora osnivača – na Berkliju. Doktorirala je filozofiju na Univerzitetu Jejl 1984. godine. Autorka je sledećih knjiga: Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex”(1993), The Psychic Life of Power: Theories of Subjection (1997), Excitable Speech (1997), Antigone’s Claim: Kinship Between Life and Death (2000), Precarious Life: Powers of Violence and Mourning (2004); Undoing Gender (2004), Who Sings the Nation-State?: Language, Politics, Belonging (sa Gajatri Spivak, 2008), Frames of War: When Is Life Grievable? (2009), Is Critique Secular? (zajedno sa Talalom Asadom, Vendi Braun i Sabom Mahmud, 2009), Sois Mon Corps (2011), u koautorstvu s Katrin Malabu, Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism (2012),Dispossession: The Performative in the Political(zajedno s Atenom Atanasiu, 2013), Senses of the Subject (2015). Njena poslednja knjiga, Notes Toward a Performative Theory of Assembly, objavljena u novembru 2015. godine, prestavljena je prvi put prilikom njenog gostovanja u Beogradu.

Nagrada Miladin Životić dodeljuje se izuzetnim pojedincima koji su uvek ispred drugih, koji streme napretku i promeni, podstaknuti hitnošću trenutka i željom da budu brži od snaga koje rastaču zajednice, stoji u obrazloženju nagrade svetski poznatoj teoretičarki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: