Sve više pasa u depresiji

Jedan od četiri psa je u depresiji jer su usamljeni, tvrdi se u novoj studiji koju je uradilo veterinarsko udruženje PDSA.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

08:43

Sve više pasa u depresiji

Više od 2,3 miliona pasa bude ostavljeno samo na pet ili više sati, uprkos uslovima da limit bude četiri sata, otkrili su istraživači. Otkriveno je i da 465.000 pasa nikada nije izvedeno u šetnju, što može uzrokovati mentalne probleme.

Veterinari kažu kako je ključno za zdravlje da psi šetaju i susreću se s drugim psima, jer su društvene životinje.

-Ovo su zabrinjavajuća otkrića i činjenica da ljudi smatraju prihvatljivim ostaviti psa na tako dug period je zabrinjavajuća. Usamljeni i frustrirani psi će verovatno pokazati nezadovoljstvo neželjenim ponašanjem i više od 50 veterinara u Velikoj Britaniji navelo je u izveštajima kako je povećan broj uspavljivanja pasa zbog društveno neprihvatljivog ponašanja u poslednje dve godine.- rekla je Viki Larkam-Džouns, veterinarka iz PDSA organizacije.

Samoća može dovesti do destruktivnog ponašanja psa, do anksioznosti i frustracije, kao i kod čoveka. Čak 28 odsto vlasnika pasa izjavilo je da smatraju da je sasvim normalno ostaviti psa samog u kući na šest do 10 sati. Veterinari tvrde kako mnogi vlasnici pasa prave haotičan život ljubimcima i pružaju im samo osnovne potrebe, što je neprihvatljivo.

foto: flickr.com/randi deuro

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: