Sa kojim ljubimcima će se vaša mačka izvrsno slagati?

Mačići su vrlo osetljivi na socijalizaciju kada su stari između 2 i 7 nedelja.

Izvor: Index.hr

Nedelja, 19.10.2014.

08:50

Default images

Upoznavanje mačića s nekom drugom životinjom treba da dovede do dugoročnog prihvatanja. Rana socijalizacija osiguraće toleranciju na druge kućne ljubimce, čak i ako ih ne vole.

1. Psi

Iako su vam poznate scene u kojima pas lovi mačku, stvarni život može biti bitno drugačiji i to ako se ove 2 vrste upoznaju u svojoj ranoj dobi. Upoznavanje mačića i štenaca može se završiti savršenom harmonijom, a dovoljno će biti i samo međusobno tolerisanje za mir u kući. Upoznavanje mačića sa odraslim psom zahteva vaš nadzor. Ako počnu da sikću jedno na drugo, ponovite to nešto kasnije. Dok ne budete 100 posto sigurni da se obe životinje slažu, nemojte ih ostaviti same. Neke pasmine poznate su po tome što se bolje slažu s mačkama od ostalih, to su npr. pomeranci, shi tzu,bostonski terijer i druge male pasmine.

2. Zečevi

Ove dve vrste poznate su po tome što mogu da razviju veliko prijateljstvo, iako su potpuno različite, a tu je vrlo bitna uloga vlasnika. Bitno je da zapamtite da su mačke grabljivci. Malo je verovatno da će mače ubiti zeca, ali moglo bi doći do borbe. Bitno je da ih upoznate u zatvorenoj prostoriji, bez prisustva drugih životinja. Zečevi su vrlo društveni pa je vrlo verovatno da će on odmah početi da skakuće oko mačeta, njuška i izaziva na igru. Ako mače počne da proizvodi zvukove, poput zviždanja ili plakanja, zaustavite proces socijalizacije i pokušajte ponovno kasnije. On ne bi trebalo da traje dugo, ali ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da se dobro slažu.

3. Tvorovi

Tvorovi i mačići imaju puno toga zajedničkog. Tajna njihovog prijateljstva leži u upoznavanju životinja u mladoj dobi i držanja pod strogim nadzorom. Ako ne primetite ništa čudno, posao je dobro obavljen. Tvoru će tako mačka često poslužiti kao jastuk, a njena leđa kao prevozno sredstvo.

4. Druge mačke

Ako se od početka odgajaju zajedno, one će se izvrsno slagati. Međutim, moguće je da se mačka složi s novim, tek pristiglim mačetom. Tajna je u tome da se prvo upoznaju putem mirisa, pre nego se suoče jedna sa drugom. Nakon toga, neće trebati dugo da krene zajednička jurnjava po kući.

Foto: Image courtesy of punsayaporn at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: