Svakodnevna igra koja škodi psima

Bacanje štapa sa očekivanjem da vam ga vaš ljubimac vrati nazad jedna je od najčešćih igara sa psima. Međutim, veterinari upozoravaju da je to i jedan od najopasnijih načina na koji se vlasnici zabavljaju sa psima.

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Ponedeljak, 01.07.2013.

14:06

Default images

Robin Hargrejvs, predsednik Britanskog veterinarskog udruženja, tvrdi da je sve veći broj povređenih pasa čije su povrede nastale upravo hvatanjem drvenih štapova.

“Nikada ne bacajte komad drveta sa namerom da vam ga ljubimac vrati”, tvrdi Hargrejvs. “To je nasilan čin koji može da izazove ozbiljne posledice, znamo to iz iskustva.”

Najčešće povrede nastaju kada pas uzme štap u zube, usled čega dođe do rasecanja jezika. Međutim, Hargrejvs upozorava da često psi, nezgrapno hvatajući štap, povređuju grlo i unutrašnje organe, piše Dejli Telegraf.

“To je veoma bolno za pse. Zamislite kako bi bilo da vi oštriji kraj četkice za zube nespretno gurnete u grlo”, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, takav način igre je jedan od najčešćih, i prenosi se sa generacije na generaciju. Hargrejvs izražava bojazan zbog toga što još uvek ne postoji svest o tome da hvatanje štapa zaista može nauditi psu.

Kao alternativno i bezbednije rešenje, on preporučuje zamenu štapa mekanim loptama, gumenim igračkama ili frzibijem.

Kada su u pitanju ljubimci Britanaca, najčešće povrede ovog tipa zabeležene su kod labradora i retrivera, a vlasnici pasa ponekad moraju da plate troškove operacije koji mogu biti i do pet hiljada funti u slučaju najtežih povreda.

Foto: Dan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: